Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS)” dowiodły, że naturalny związek obecny w zielonych warzywach liściastych, pomaga zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby u myszy. Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata i szpinak, zawierają wysokie stężenie azotanu, który może powstrzymać stłuszczenie wątroby.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) lub stłuszczenie wątroby jest stanem, w którym tłuszcz gromadzi się w wątrobie. Choroba ta jest jedną z najczęstszych przyczyn przewlekłych chorób wątroby w krajach zachodnich, a eksperci kojarzą ją z otyłością, nadwagą i metabolicznymi czynnikami ryzyka. Pracownicy służby zdrowia zalecają odchudzanie, podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych i zwiększanie aktywności fizycznej w celu zmniejszenia ilości tłuszczu w wątrobie.
Nowe badania mogą jednak utorować drogę do nowego sposobu leczenia tej przypadłości. Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji właśnie opublikowali badania, w których udowadniają, że nieorganiczny azotan – związek występujący naturalnie w zielonych warzywach liściastych – może zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu w wątrobie. Za badania odpowiadał Mattias Carlström, profesor nadzwyczajny w Katedrze Fizjologii i Farmakologii w Karolinska Institute.
Nieorganiczny azotan ma kluczowe znaczenie dla zdrowia wątroby
Carlström informuje o wynikach badań, mówiąc: „Gdy podaliśmy dietetyczny azotan myszom karmionym dietą wysokotłuszczową i cukrową, zauważyliśmy znacznie mniejszy udział tłuszczu w wątrobie”.
Naukowcy stwierdzili również, że gryzonie, które otrzymały azotan, miały niższe ciśnienie krwi i lepszą wrażliwość na insulinę niż te będące na diecie wysokotłuszczowej bez azotanu.