Składniki:
- 500 g mrożonego groszku zielonego
- 100 g kremowego serka topionego
- 2 brokuły
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1.5 l gotowego bulionu z włoszczyzną
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- papryka słodka
- bazylia suszona
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
- Do rosołu drobiowego dodajemy mrożony groszek oraz różyczki brokuła. Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek, oraz przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem i bazylią.
- Dodajemy łyżkę masła, pokrojony serek topiony i doprawiamy słodką papryką. Zupę podgrzewamy aż się zagotuje.
- Jeżeli mamy taką ochotę, kilka ziarenek groszku i różyczek można wyłowić z zupki i odłożyć do dekoracji.
- Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i miksujemy zupę (najlepiej blenderem). Dodajemy resztę śmietanki i ponownie miksujemy.
- Podajemy z grzankami lub bagietkami z masłem ziołowym.
Życzymy smacznego 🙂