Składniki:

  • 500 g mrożonego groszku zielonego
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 2 brokuły
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1.5 l gotowego bulionu z włoszczyzną
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • papryka słodka
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Do rosołu drobiowego dodajemy mrożony groszek oraz różyczki brokuła. Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek, oraz przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem i bazylią.
  3. Dodajemy łyżkę masła, pokrojony serek topiony i doprawiamy słodką papryką. Zupę podgrzewamy aż się zagotuje.
  4. Jeżeli mamy taką ochotę, kilka ziarenek groszku i różyczek można wyłowić z zupki i odłożyć do dekoracji.
  5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i miksujemy zupę (najlepiej blenderem). Dodajemy resztę śmietanki i ponownie miksujemy.
  6. Podajemy z grzankami lub bagietkami z masłem ziołowym.

Życzymy smacznego 🙂

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram