Jesteśmy w stanie podciągnąć kondycję swojego mózgu przez dobry dobór diety. Łatwo się domyślić, że preferuje on zdrową, nieprzetworzoną chemicznie żywność. Nauka w tym przypadku na pewno się nie myli!

Naukowcy ze szpitala w Massachusetts badali, jak nasz organizm reaguje na “śmieciowe jedzenie” (fast foody, żywność sztucznie przetworzona, słodycze). Okazuje się, że ma ono negatywny wpływ nie tylko na nasze ciało, ale również umysł. Naukowcy zbadali mózg 13 uczestników badania. Skanowali ich co jakiś czas w ciągu pół roku. Ci, którzy jedli zdrowiej, mieli o wiele lepsze wyniki.

Po sześciu miesiącach naukowcy stwierdzili obniżoną aktywność mózgu u tych ludzi, którzy jedli niezdrowo, brali narkotyki i pili alkohol. Ci, którzy rzadko zjedli coś kalorycznego, później bardziej przychylnie reagowali na takie jedzenie.

Okazuje się, że kiedy jesteś mniej głodny i twój organizm pozytywnie odbiera przyjmowane pokarmy (a nie oszukujmy się, nasz organizm woli jabłko od pączka), to umysł pracuje o wiele sprawniej i na wyższych obrotach. Jesteśmy mniej ospali i zmęczeni – mówi dr Susan B. Roberts, starszy pracownik naukowy w Centrum Żywienia USDA Tufts.

Z sukcesem wiązało się też to, że uczestnicy mieli dietę bogatą w błonnik i białka, a także zmniejszyli ilość węglowodanów.

Jedzenie to ważna część naszego życia – mówi Roberts.

Produkty spożywcze i kalorie, które przepływają przez nasze ciało w postaci węglowodanów i tłuszczów, poruszają całą kaskadę zmian w mózgu. Trzeba też pamiętać, że kiedy zjemy coś słodkiego, to nie zaspokoimy głodu. Mózg będzie nam podpowiadał, że chce jeszcze i dopiero wtedy zrobił się naprawdę głodny, co jest oczywiście normalną, metaboliczną reakcją – dodaje.

Zatrzymanie pragnienia ciągłego jedzenia jest kluczem do tego, by czuć się dobrze, a i przy okazji stracić parę kilo. Trzeba odwrócić ten proces. Nauczyć organizm przyjmowania zdrowych, ale jednocześnie smacznych rzeczy. Osłabić narkotyczny związek z niektórymi produktami. Głód najczęściej pojawia się między posiłkami i te drobne przekąski pomiędzy (np. paluszki) są najgorsze. Co innego owoc lub zdrowy koktajl.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 11 lat. Pierwsze kroki w mediach stawiała jako redaktorka popularnego portalu o tematyce rozrywkowej. Swoje doświadczenie dziennikarskie zdobywała również w portalu dla kobiet, w serwisie popularnonaukowym oraz prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej. Współpracowała z Wirtualną Polską, gdzie pisała o zdrowiu oraz redagowała portal dla rodziców i serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Uwielbia ludzi i rozmowy, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram