Już jest! Upragniona i długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem warzyw przez cały rok? Czy technologia może w tym pomóc?
Większość z nas wraz z pierwszymi przebłyskami wiosennego słońca, zaczyna odczuwać konieczność zmiany diety. Po zimie jesteśmy zmęczeni i brakuje nam niezbędnych witamin. Dlatego z tak dużą chęcią odwiedzamy targowe stoiska i sięgamy po młode warzywa. Pamiętajmy, że najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są te pochodzące z upraw ekologicznych. Aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw, także poza sezonem, należy pomyśleć o ich odpowiednim zamrożeniu i przechowywaniu –oczywiście w odpowiedniej chłodziarko-zamrażarce.
JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ MŁODE WARZYWA?
„Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że młodych, delikatnych warzyw nie należy przechowywać w foliowych torebkach bez dostępu do tlenu. Zaraz po zakupach trzeba je wyjąć z opakowania i umieścić na dolnej półce lodówki lub w specjalnej komorze BioFresh” – radzi Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.
Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce, wcześniej zawijając pędy w wilgotną ściereczkę. W ten sposób zachowają one doskonały smak przez około 3 dni. Jeżeli chcemy zachować świeżość szparagów na dłużej, to warto skorzystać z technologii BioFresh firmy Liebherr. Świeżo zebrane szparagi przechowywane w komorze BioFresh zachowają w świeżość przez ponad dwa tygodnie!
Aby właściwie przechować młodą marchewkę, należy najpierw odciąć jej zielone części, w przeciwnym razie w ciągu kilku dni liście zwiędną i zaczną pobierać wilgoć z samego korzenia, który stanie się pomarszczony, brzydki i miękki. Najlepiej wiec schować marchew do lodówki, w komorze BioFresh będzie ona świeża nawet przez 80 dni.
Zielona sałata to prawdziwa bomba witaminowa, lecz żeby zachowała swoje właściwości należy przechowywać ją w chłodnym miejscu. W zwykłej lodówce może być przechowywana do 5 dni, z kolei w szufladzie BioFresh nawet do 13 dni.
Świeże zioła można umieścić w naczyniu z wodą. Jednak, by przedłużyć ich świeżość, powinny być przechowywane w szufladzie BioFresh. Przy odpowiednim ustawieniu wilgotności świeże zioła mogą być przechowywane nawet przez dwa tygodnie.
PRZECHOWYWANIE PRZEZ ZAMRAŻANIE
Wariantem dobrze zachowującym składniki odżywcze jest też zamrażanie. Szparagi można przechowywać w ten sposób aż do 6 miesięcy. Dla uzyskania jak najlepszych efektów, pędy należy najpierw obrać, a następnie włożyć ostrożnie do torebki na mrożonki, jednocześnie usuwając z niej jak największą ilość powietrza. Jeśli chcemy ugotować nasze szparagi, wystarczy wyjąć pędy prosto z zamrażarki i włożyć je bezpośrednio do wrzącej wody.
Mrozić możemy również zioła. Wystarczy je posiekać i umieścić w foremce na kostki lodu, następnie zalać wodą i włożyć do zamrażarki. Dzięki temu będą podzielone na wygodne do użycia porcje. Do mrożenia szczególnie nadają się pietruszka, szczypiorek, koper, bazylia, tymianek, estragon i melisa. Świetnym pomysłem jest również połączenie mięty i kostki lodu w jednym.
„Przy zamrażaniu żywności kluczowym jest odpowiednie opakowanie. W przypadku nieszczelności wysuszenie mrożonek następuje dużo szybciej. Idealnie do mrożenia są więc szczelne pojemniki lub torebki. Poprzez wypompowanie powietrza przed mrożeniem i dokładne zamknięcie opakowania, żywność będzie chroniona przed wysuszeniem, utlenieniem oraz przed wnikaniem drobnoustrojów w czasie przechowywania w zamrażarce.”- podkreśla Krzysztof Wasilewski.
PRZEPIS NA WIOSENNY OBIAD
Wiosenna zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki
Składniki (4 porcje):
– 500 g cielęciny
– 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
– 1 pęczek (około 6 łyżek) drobnego szczypiorku
– 2 + 2 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1/3 korzenia selera
– biała część pora
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– lubczyk (opcjonalnie)
– dodatki do przybrania dowolne (np. tymianek, groszek cukrowy,
– zblanszowane szparagi itp.)
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Najlepiej dzień wcześniej ugotować wywar, aby można było zdjąć wygotowany tłuszczyk. Obierz warzywa na rosół (2 marchewki) i pokrój na średnie kawałki. Umyj mięso, przełóż je do garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wywar gotuj ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź – najlepiej na durszlak położyć jałową gazę, aby rosół był czysty.
W dniu podania wywar podgrzej, dodaj groszek i gotuj ok. 5 minut lub do preferowanej miękkości. Tuż przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku. Na koniec przy pomocy spirilizera przygotuj spaghetti marchewkowe. Wrzuć je do osolonego wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową. Zupę podawaj na talerzach odpowiednio skomponowanych i przybranych. Cielęcinę albo dodaj do zupy, albo przechowaj w zamrażarce na inną okazję.