W czasie świąt centralnym punktem domu staje się pięknie udekorowany stół, który jednoczy – często dawno nie widzianą, rodzinę. Przy nim toczą się rozmowy i składamy sobie życzenia, wśród których najczęściej powtarzanym jest to dotyczące dobrego zdrowia. Już na etapie planowania świątecznego menu możemy wykazać się troską o najbliższych, tak aby to najważniejsze z życzeń się spełniało. Zadbajmy, aby obok tradycyjnych wypieków pojawiły się też potrawy z udziałem najbardziej wartościowych produktów spożywczych – warzyw i owoców. To nie będzie trudne, ponieważ wiele świątecznych przepisów je zawiera. Np. kapusta to tradycyjny farsz pierogów, świąteczny barszcz powstaje z buraków, a wigilijny kompot z suszonych owoców.
Podobnie jak każdego innego dnia, także w święta na naszym talerzu powinny pojawić się produkty, które są podstawą prawidłowej diety – warzywa i owoce w różnych formach: świeże, suszone, mrożone lub w postaci przetworów. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej każdego dnia powinno się ich spożywać min. 400g. To grupa produktów, które dostarczają nam cennych witamin, mikro- i makroelementów. Np. w burakach i zawierających je przetworach znajduje się kwas foliowy odgrywający m.in. ważną rolę w prawidłowej funkcji układu krwiotwórczego, kapusta zawiera witaminę K – odpowiadającą za tworzenie czynników krzepnięcia krwi, a z kolei chroniącą przed zakażeniem skóry czy przewodu pokarmowego witaminę A (w postaci prowitaminy: beta-karotenu) znajdziemy w dyni, marchwi czy sokach lub przecierach z ich udziałem – mówi dr hab. inż. lek med. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.