Składniki:

– 1 butelka koncentratu żurku Krakus
– 0,9 litra wody
– 3 ugotowane jajka
– 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
– 1 surowe jajko
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku
– masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Żurek przygotuj według instrukcji na opakowaniu (zagotuj 0,9 l wody, wlej koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszaj). Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem.Do ugotowanych jajek wbij surowe jajko, wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki, dopraw i dokładnie wymieszaj.Z masy uformuj – mocno dociskając masę jajeczną – małe kotleciki, następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z ciepłym żurkiem.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Zmień czcionkę
instagram