Składniki:

– 1 butelka koncentratu żurku Krakus
– 0,9 litra wody
– 3 ugotowane jajka
– 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
– 1 surowe jajko
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku
– masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Żurek przygotuj według instrukcji na opakowaniu (zagotuj 0,9 l wody, wlej koncentrat żurku Krakus do wrzącej wody i wymieszaj). Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem.Do ugotowanych jajek wbij surowe jajko, wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki, dopraw i dokładnie wymieszaj.Z masy uformuj – mocno dociskając masę jajeczną – małe kotleciki, następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z ciepłym żurkiem.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 12 lat. Pierwsze kroki w zawodzie stawiała jako redaktorka portalu o tematyce rozrywkowej. Doświadczenie dziennikarskie zdobywała w portalu dla kobiet oraz w serwisie popularnonaukowym. Prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej, współpracowała z działem zdrowotnym w Wirtualnej Polsce, redagowała portal dla rodziców oraz serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W portalu www.senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Lubi rozmowy z ludźmi, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram