pumpkins-3643081_1280

Walory zdrowotne dyni


 

Dynia jest jednym z najbardziej powszechnych na całym świecie warzyw. Charakteryzuje się bogactwem antyoksydantów i witamin. Występuje w wielu odmianach, które różnią się kształtem, kolorem i rozmiarem. Duża dynia osiąga zwykle wagę 4-6 kilogramów, ale największe okazy mogą mieć nawet 25 (!).

Ich skórka zazwyczaj jest żółto-pomarańczowa. Są jednak odmiany wpadające w zieleń, brąz, biel, czerwień czy szarość. Kolor miąższu dyni zależy od polifenolowego pigmentu i przyjmuje barwę od żółtej po pomarańczową. W centralnej części warzywa znajdują się pestki w dużym gnieździe nasiennym. Są one doskonałym źródłem białka, minerałów, witamin i kwasów omega-3.

Dynia jest jednym z mniej kalorycznych warzyw – ma 26 kalorii w 100 gramach. Nie zawiera tłuszczów nasyconych i obfituje w błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. Jest zalecana przez dietetyków w diecie służącej obniżeniu cholesterolu.

Spośród antyoksydantów w niej obecnych należy wymienić leutynę, zea-ksantynę, karoteny oraz witaminy A, C oraz E. 100 gram dyni pokrywa 246% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Utrzymuje ona integralność skóry i błon śluzowych oraz chroni przed nowotworami płuc i jamy ustnej. Jest także niezbędna do właściwego funkcjonowania oczu. W dyni znajdują się także witaminy z grupy B, takie jak foliany, niacyna, pirydoksyna, tiamina i kwas pantotenowy oraz minerały (miedź, potas, wapń i fosfor).

Nasiona dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które służą sercu. Mają także mnóstwo skoncentrowanego białka oraz witamin i minerałów. 100 gram dyniowych pestek to 559 kalorii, 30 gram białka, 110% dziennej dawki żelaza, 31% niacyny, 17% selenu i 71% cynku.

Wypadałoby więc skorzystać z tego, że właśnie trwa sezon dyniowy i wprowadzić nieco koloru do naszej diety.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram