Żyjemy w bardzo szybkich i nerwowych czasach. Wielu ludziom dokucza przewlekły stres, który nie tylko naraża nas na różne zaburzenia nastroju i inne problemy psychiczne, ale też ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Stres zwiększa kortyzolu – hormonu stresu i wpływa na wiele funkcji naszego mózgu. Nie jest żadną tajemnicą, że przewlekły stres w połączeniu ze złą dietą, wpływają również negatywnie na naszą produktywność w pracy.

Najwyższa pora… zwolnić

Przewlekły stres nie bez powodu nazywany jest “skrytym zabójcą”. Jak pokazują badania, aż dziewięćdziesiąt procent wizyt u lekarza dotyczy dolegliwości związanych ze stresem. Przewlekły stres sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na wiele chorób – częściej dokucza nam przeziębienie, a nawet zwiększamy ryzyko rozwoju raka. Nieustanne podnoszenie poziomu hormonów stresu nie tylko powoduje, że Twoje ciało jest chore, ale także negatywnie wpływa na Twój mózg.

Niebezpieczeństwa przewlekłego stresu

Istnieją dwa główne rodzaje stresu – ostry stres i przewlekły stres. Ostry stres jest reakcją na bezpośrednie zagrożenie, powszechnie znane jako reakcja “walcz lub uciekaj”. Gdy zagrożenie mija, poziom hormonów stresu powraca do normy, bez długotrwałych skutków dla naszego ciała. Jakiś stopień ostrego stresu jest nawet uważany za pożądany, ponieważ stymuluje nasz mózg do uzyskania najwyższej wydajności. Epinefryna (znana również jako adrenalina) i norepinefryna, są hormonami stresu wytwarzanymi w razie potrzeby w chwilach skrajnego pobudzenia. W odpowiedniej sytuacji mogą nawet uratować nam życie. Nie pozostają w ciele, rozpraszają się tak samo szybko, jak powstały. Z drugiej strony, kortyzol przenika przez nasz organizm przez cały czas, a to czyni go wyjątkowo niebezpiecznym. Hormon stresu został już nawet nazwany “wrogiem publicznym nr 1”.

Nadmiar kortyzolu prowadzi do wielu fizycznych problemów zdrowotnych, w tym do zwiększenia masy ciała, osteoporozy, problemów trawiennych, zaburzeń równowagi hormonalnej, raka, chorób serca i cukrzycy. Kortyzol wywiera także duży wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.

Oto 10 głównych skutków ubocznych przewlekłego stresu:

  1. Stres tworzy wolne rodniki, które zabijają komórki mózgowe.
  2. Przewlekły stres powoduje, że mamy problemy z pamięcią i jesteśmy nerwowi.
  3. Stres tworzy błędne koło strachu i niepokoju.
  4. Stres zatrzymuje wytwarzanie nowych komórek mózgowych.
  5. Stres wyczerpuje krytyczne chemikalia mózgu, powodując depresję.
  6. Stres stwarza większe ryzyko chorób umysłowych wszelkiego rodzaju.
  7. Stres transportuje toksyny do mózgu.
  8. Przewlekły stres zwiększa ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
  9. Przewlekły stres zmniejsza mózg.
  10. Przewlekły stres przyczynia się do stanu zapalnego mózgu.

Jak przewlekły stres niszczy nasze poczucie szczęścia?

Chroniczny stres niszczy Twoje szczęście i spokój ducha. Niszczy Cię mentalnie i emocjonalnie, i odbiera radość z życia.

Niektóre skutki uboczne stresu, które wpływają na nasze dobre samopoczucie psychiczne, to:

  • nadmierne zmartwienie i strach
  • gniew i frustracja
  • niecierpliwość wobec siebie i innych
  • huśtawki nastrojów, epizody płaczu lub myśli samobójcze
  • bezsenność, koszmary senne, niepokojące sny
  • kłopoty z koncentracją i uczeniem się nowych informacji
  • gonitwa myśli, nerwowość
  • problemy z pamięcią, splątanie umysłu
  • trudność w podejmowaniu decyzji
  • drażliwość i nadmierna reakcja na drobne przykrości
  • nadmierna defensywność lub podejrzliwość
  • zwiększone używanie tytoniu, alkoholu, zażywanie narkotyków, hazard, zakupoholizm

6 prostych kroków, aby pomóc pokonać chroniczny stres

Minimalizacja stresu i ochrona mózgu przed jego skutkami, jest łatwiejsza niż myślisz.

Oto sześć prostych wskazówek, aby zatrzymać stres i przezwyciężyć jego szkodliwy wpływ na mózg:

  1. Zniszcz wolne rodniki, jedząc  dietę bogatą w pokarmy bogate w przeciwutleniacze, takie jak owoce, warzywa, gorzka czekolada i zielona herbata.
  2. Wykonuj codzienne ćwiczenia fizyczne. To nie musi być uciążliwe. Spacerowanie jest bardzo proste i łatwe. Podobnie, ćwiczenia takie jak joga, tai chi i qigong.
  3. Rozpocznij codzienną praktykę medytacji. Medytacja nie tylko redukuje stres – jest też sprawdzonym sposobem na utrzymanie młodego mózgu. Medytacja jest również najlepszym narzędziem do nauki, jak opanować swoje myśli. Stres nie bierze się z wydarzeń w Twoim życiu ani z Twoich myśli  – tylko z Twoich automatycznych negatywnych reakcji na te wydarzenia i zaburzeń poznawczych.
  4. Wypróbuj jedną z wielu technik relaksacji ciała i umysłu, takich jak autohipnoza, biofeedback lub trening autogenny.
  5. Kup sobie mieszankę ziołową – mieszanki takie zwiększają odporność na stres, jednocześnie wspierając ogólny stan zdrowia. Promują równowagę pomiędzy uczuciem energii i uczuciem spokoju. Przykłady obejmują żeń-szeń, świętą bazylię, korzeń arktyczny i bakopę.
  6. Wysypiaj się. To podczas snu mózg utrwala wspomnienia, regeneruje się i rozwija nowe komórki mózgowe. Warto o tym pamiętać.

Przewlekły stres może wydawać się nieuniknioną częścią życia, ale te proaktywne kroki zdecydowanie zmniejszą wypalenie Twojego mózgu.

Stres i Twoja dieta

Jeśli dokucza Ci przewlekły stres, nadszedł czas, aby zmienić dietę! To, co jesz, ma bezpośredni wpływ na poziom stresu. Niektóre pokarmy sprzyjają relaksacji i obniżają poziom kortyzolu – hormonu stresu. Inne wywołują niepokój i zwiększają poziom kortyzolu.

Odżywianie i stres są ze sobą silnie powiązane. Zgodnie z najnowszymi badaniami, stres przyczynia się do otyłości, insulinooporności, cukrzycy i zaburzeń zapalnych. Wpływa również na preferencje żywieniowe poprzez interakcje z greliną i leptyną, hormonami regulującymi apetyt. Na szczęście, sami możemy utrzymywać niski poziom stresu. Zrównoważona dieta bogata w magnez, cynk, przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, może nam w tym pomóc. Jednocześnie, należy unikać słonych, tłustych i słodkich pokarmów, ponieważ mogą one pogarszać dokuczający nam stres.

Odżywianie wpływa na nasze zdrowie na każdym poziomie. To, co jesz, może uzdrowić lub uszkodzić Twoje ciało. Badania pokazują, że zrównoważona dieta jest podstawą dobrego zdrowia. Całe, naturalne produkty utrzymują silny układ odpornościowy, pomagają wypłukać toksyny i zapobiegać chorobom. Z drugiej strony, przetworzona żywność wpływa na funkcje odpornościowe i spowalnia powrót do formy.

Kiedy jesteś zestresowany, szczególnie ważne jest, aby obserwować swoją dietę. Niektóre pokarmy mogą zwiększać poziom lęku i stresu, co z kolei wpływa na nasz nastrój i samopoczucie. Na przykład, kofeina pobudza układ nerwowy i podnosi ciśnienie krwi. Co więcej, wpływa na sen, co utrudnia mózgowi walkę ze stresem. Ten popularny wzmacniacz energetyczny stymuluje uwalnianie kortyzolu, co zwiększa odpowiedź na stres.

Podwyższony poziom kortyzolu może prowadzić do zmęczenia nadnerczy i zmniejszenia DHEA. W rezultacie, organizm będzie potrzebował więcej czasu, aby wyleczyć się ze stresu, urazów i chorób. Dodatkowo, kofeina zakłóca metabolizm GABA (kwas gamma-aminomasłowy). Ten neuroprzekaźnik reguluje nasz nastrój i poziom stresu. Picie zbyt dużej ilości kawy może uniemożliwić GABA wykonywanie swojej pracy.

Innym powszechnym „przestępcą” jest cukier. Ten, często określany jako biała trucizna, składnik podnosi poziom glukozy we krwi i wyzwala wzrost insuliny. Stwarza to ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, zespołu metabolicznego, otyłości, chorób serca i insulinooporności. Większość ludzi nie wie, że gdy poziom cukru we krwi podnosi się lub spada zbyt szybko, gruczoły nadnercza uwalniają kortyzol. Hormon ten wywołuje stres i zwiększa poziom lęku. Badania wykazują bezpośredni związek między poziomem glukozy we krwi a zmianami w zachowaniu. Wydaje się, że słaba kontrola poziomu cukru we krwi jest często przyczyną depresji, wahań nastroju, drażliwości, złości i negatywnych emocji. Pomyśl o tym jak o błędnym kole. Za każdym razem, gdy jesz słodką żywność, zwiększa się poziom insuliny i glukozy we krwi. To prowadzi do stresu i niepokoju. Z drugiej, strony stres wywołuje niezdrowe pragnienie jedzenia.

Większość ludzi w odpowiedzi na stres szuka ciasteczek, lodów lub czekolady. Mimo że cukier podnosi poziom serotoniny – hormonu szczęścia – jego efekty są tymczasowe. Gdy poziom serotoniny spada, poczujesz potrzebę ponownego zjedzenia węglowodanów. Z biegiem czasu, aby uzyskać ten sam efekt, potrzeba jeszcze więcej cukru.

A co z alkoholem? Wiele osób uważa, że kieliszek czerwonego wina promuje dobre samopoczucie i relaks. Niestety, jest dokładnie odwrotnie. Stres i alkohol “zasilają się” nawzajem. Napoje alkoholowe stymulują uwalnianie tych samych hormonów, które organizm wytwarza w czasie stresu. Ponadto, wpływają na cykle snu i powodują odwodnienie, co dodatkowo podnosi poziom stresu. Picie alkoholu jako środka radzenia sobie ze stresem, tylko pogarsza sytuację. Alkohol ma fizjologiczny i psychologiczny wpływ na organizm, zmieniając normalną odpowiedź hormonalną na stres. To tylko kilka z wielu pokarmów, które wpływają na nasz nastrój i poziom stresu. Twoje nawyki żywieniowe odgrywają więc naprawdę ważną rolę.

Jeśli jesteście młodymi ludźmi lub młodymi, pracującymi seniorami, pamiętajcie, że warto wykonywać swoją pracę spokojnie, ze znajomością profilaktyki o której mowa powyżej.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 11 lat. Pierwsze kroki w mediach stawiała jako redaktorka popularnego portalu o tematyce rozrywkowej. Swoje doświadczenie dziennikarskie zdobywała również w portalu dla kobiet, w serwisie popularnonaukowym oraz prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej. Współpracowała z Wirtualną Polską, gdzie pisała o zdrowiu oraz redagowała portal dla rodziców i serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Uwielbia ludzi i rozmowy, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram