Z upływem czasu apetyt się zmniejsza i jest to normalna kolej rzeczy. Niemniej jednak widok rodzica, który w naszym odczuciu je za mało może być bolesny: zadajemy sobie pytanie, czy za brakiem apetytu nie kryje się brak chęci do życia.

W takiej sytuacji trzeba spróbować najpierw… towarzystwa przy stole. Razem, często smakuje lepiej! I  – podobnie jak w przypadku dzieci – posiłek ładnie i ciekawie podany, to często posiłek bardziej atrakcyjny….

Białka z innych niż mięso źródeł

Ochota na czerwone mięso często mija z wiekiem – nie szkodzi: białko możemy równie dobrze znaleźć w białym mięsie, rybach czy jajach. Można je wprowadzać w postaci zmiksowanej w puree czy w zapiekance. Porcje można przygotować z wyprzedzeniem i np. zamrozić. Najlepiej spożywać proteiny w porze obiadowej, wtedy są lepiej przyswajalne. Wieczorem, warzywa, owoce czy ser w zupełności wystarczą.

Słodki błonnik, wapń i witaminy?

U seniorów często wzrasta ochota na słodkie. Jest to związane z zanikaniem kubków smakowych – osoby starsze potrzebują więc zjeść więcej cukru, aby móc poczuć jego smak. Ponadto, z punktu widzenia neuropsychologii – cukier to smak dzieciństwa, poprawiający często samopoczucie. Czy senior może więc bezkarnie zajadać się słodyczami? Otóż nie do końca. Dobrze, by połączyć przyjemne z pożytecznym: dorzucić słodką nutę do potraw bogatych w błonnik i witaminy np. posłodzić owocowe musy czy kompoty, przesmarować konfiturą ciastka czy pokruszyć herbatniki na sałatkę owocową: smaczne i pełne witamin!

Zęby, dziąsła i ślinianki pod kontrolą.

Apetyt idzie w parze z produkcją śliny, która z wiekiem się zmniejsza. Co możemy na to poradzić? Aby stymulować pracę ślinianek możemy żuć gumę bez cukru oraz dużo pić – nawet, gdy nie odczuwamy pragnienia (wody, herbaty, napary ziołowe). Dbajmy tez o stan zębów oraz dziąseł kontrolując je regularnie u stomatologa. Czasami konieczna jest proteza. Potrzebujemy bowiem co najmniej 20 zębów obok siebie, aby móc poprawnie rozdrabniać pokarm. To pozwoli uniknąć wzdęć i boleści, które mogą zniechęcić do jedzenia i prowadzić tym samym do niedożywienia.

Discussion what jobs do people prefer to do in your country
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Sławomira Trojanek

Redaktor naczelny portalu Tak dla zdrowia® (http://www.takdlazdrowia.pl) Z wykształcenia filolog romanista, z zamiłowania tłumacz, w wyniku prywatnych działań żona i matka. Autorka bloga o perypetiach na obczyźnie z perspektywy „Matki Polki” (http://www.blogslawki.com). Życiowo doświadczona w pracy z dziećmi (swoimi) oraz służbowo z osobami starszymi: kilka lat w roli instruktora w Klubie Seniora. Praca w redakcji jest połączeniem pasji jaką jest pisanie, z ludzką troską o innych oraz rozwijaniem swojej i innych wiedzy w zakresie zdrowego trybu życia. Tego ostatniego nie rozdziela na prywatne i zawodowe, w obu przypadkach liczą się TYLKO POZYTYWNE EMOCJE.
Zmień czcionkę
instagram