Cukier trehalozowy ma korzystny wpływ na wątrobę i zwiększa wrażliwość na insulinę, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy – odkryli w swoich badaniach naukowcy z University of Washington w St. Louis (USA).

Wyniki eksperymentów z udziałem myszy wykazały, że dodatek trehalozy do wody pitnej aktywował u gryzoni gen o nazwie Aloxe3. Disacharyd ten nie pozwala na przedostanie się glukozy do wątroby, co jest równoważne z głodem. To z kolei prowadzi do tego, że komórki zaczynają absorbować glukozę z krwi, zmniejszając jej stężenie. Umożliwia to organizmowi lepsze wykorzystanie insuliny, co zmniejsza oporność na insulinę.

Ponadto, naukowcy odkryli, że trehaloza przyspiesza spalanie kalorii, podnosi temperaturę ciała, zapobiega przybieraniu na wadze, zmniejsza odkładanie tłuszczu w wątrobie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Mechanizm działania disacharydu jest analogiczny do leków przeciwcukrzycowych – tiazolidynodionów, które również zwiększają wrażliwość na insulinę.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram