Schab Kujawski

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 sztuki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżki oregano
  • 3 cebule
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki wódki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Schab należy umyć, pokroić w plastry i lekko rozbić.  Kolejno przygotowujemy marynatę (miód i wódka) oraz przygotowujemy pietruszkę, obieramy i ścieramy na tarce. Cytrynę należy zaparzyć wrzątkiem, kroimy ją w cienkie plasterki (bez pestek) oraz drobno kroimy czosnek.

Plastry schabu nacieramy marynatą i odkładamy na talerz. Następnie obtaczamy mięso pietruszką, cytryną i czosnkiem. Doprawiamy mięso pieprzem, oregano i majerankiem a następnie zalewamy resztą marynaty.

Mięso w ten sposób przygotowane odkładamy do lodówki na noc.

Kolejnego dnia przygotowane mięso smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Kolejno solimy i przekładamy mięso do rondelka i dodajemy 2 łyżki masła lekko skrapiamy marynatą i dusimy przez około 15 minut.

Mięso podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego ! ?

Gęś po kołudzku

Składniki:

  • Tuszka młodej gęsi owsianej
  • Sól
  • Pieprz
  • Jałowiec
  • Majeranek
  • Jabłka
  • Olej

Przygotowanie:

Tuszkę gęsi zanurzamy na 3-4 godziny w solance (ew. nacieramy dużą ilością soli), po osuszeniu nacieramy pieprzem, jałowcem i majerankiem. W środek wkładamy jabłka w całości (najlepiej słodko-kwaśne), zaszywamy ją i zostawiamy w chłodnym miejscu na 3 godziny.

Przygotowujemy rondel lub brytfannę z odrobiną oleju, wkładamy gęś i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 250 stopniach. Po półgodzinie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej – do otrzymania chrupiącej skórki.

Tak przyrządzoną gęś podajemy z żurawiną i ziemniaczkami puree. Smacznego ! ?

Ryba po toruńsku

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Ciemne piwo
  • Goździk
  • Pieprz i sól
  • Filet z ryby
  • Opakowanie pierniczków „Katarzynka”

Przygotowanie:

Podsmażamy marchewki i cebulkę na maśle, dodajemy szklankę ciemnego piwa, kilka goździków oraz pół łyżeczki mielonego pieprzu. Następnie wkładamy filet ryby i gotujemy kilka minut (uważajmy, aby nie przegotować ryby). Wyciągamy rybę, do sosu dodajemy troszkę wody i wsypujemy kilka pokruszonych pierniczków. Po zagotowaniu, całość należy przetrzeć przez sito. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Z powrotem rybę wkładamy do sosu, chwilę podduszamy i można podawać.

Smacznego! ?

Śledzie po kujawsku

Składniki:

  • 5 śledzi
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

Śledzie rozcinamy na pół, usuwamy wszystkie ości. Należy dobrze je wymoczyć.

Podsmażamy na maśle cebulkę i jednego posiekanego śledzia. Gotujemy jajko na twardo. Po usmażeniu, faszerujemy pozostałe śledzie. Gdy jajko się ugotuje, przekładamy do miseczki dodając bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Nafaszerowane śledzie obtaczamy w panierce z jajka i tartej bułki, smażymy na głębokim oleju.

Smacznego! ?

Rogaliki Barcińskie

Maślane rogale z migdałowym nadzieniem

Składniki:

CIASTO:

  • 2 jaja
  • 5 g drożdży
  • 210-230 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

NADZIENIE:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g miodu

Przygotowanie:

Na początek piekarnik nagrzewamy do 170°C następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto do pieczenia, zagniatamy ciasto, ale bez masła, odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc. Kolejnego dnia wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 bardzo zimnego masła. Jedną trzecią placka bez masła składamy w taki sposób aby zakryła połowę masła i pozostałą powierzchnię z masłem przykrywamy złożone kawałki. Następnie rozwałkowujemy tak by masło się wchłonęło. Odkładamy ciasto do lodówki na 2 h następnie powtarzamy czynność rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy za każdym razem chowając je do lodówki. Kolejno siekam migdały bardzo drobno w Mix erze i mieszamy dokładnie z resztą składników dzielimy ciasto na dwie części Rozwałkować jemy na równe odcinki okrąg i rozcinamy na sześć kawałków. Przy węższym brzegu nakładamy farsz dość grubo lekko rozsmarowuje stronę cienkiego końca następnie zawijamy rogaliki i kładziemy na Blaszkę.  Następnie ściereczką przykrywamy blaszkę i czekamy aż rogaliki podrosną. Po wyrośnięciu smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 – 25 min. Dla dekoracji możemy posypać cukrem pudrem.            

Żurek Kujawski

Składniki:

  • 1 butelka żurku kujawskiego
  • 0,5 kg ziemniaków (to już wg uznania, czy ktoś lubi gęste zupy, czy też nie)
  • 1 cebula
  • 4 laski białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Wędzona słonina potrzebna na skwarki
  • 2 liście laurowy
  • ziele angielskie,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • mały okrągły chlebek lub bułki

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać, pokroić w kosteczkę i zalać wodą. Dodajemy do tego liście laurowe oraz ziele angielskie 10 ziarenek czarnego pieprzu i troszkę soli gotujemy do momentu aż ziemniaczki będą miękkie.

Na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninę i przysmażamy pokrojoną kiełbasę. Dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy ją do zeszklenia. Gotujemy jajka na twardo i odkrawamy górną część chleba lub bułki, w taki sposób, aby pozostała część była większa, by wydrążyć w niej dziurę.

Gdy ziemniaki są już od ugotowane dodajemy tam przysmażone Kiełbaski, cebulkę oraz wlewamy Żurek z butelki. Doprawiamy majerankiem i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę.

Żurek wlewamy do przygotowanego chleba, dodajemy ćwiartki jajka. Smacznego !

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram