Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Najpopularniejsze są przekąski w stylu finger food, czyli na jeden kęs. Nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jedynie minimum nakładu pracy. Co jeszcze sprawdzi się na karnawałowym stole? Przedstawiamy przepisy na ekspresowe menu.

Sprytny sposób na szybkie party

Organizując karnawałową imprezę, warto pamiętać o tym, że mamy się przede wszystkim dobrze bawić. Po wyczerpujących przygotowaniach do świąt dobrze jest przyrządzić proste przekąski z małą ilością składników. Dyżurnymi daniami na karnawałowe party mogą być m.in. smakowita sałatka z burakami, bruschetty z kabanosami i mozzarellą oraz mini roladki z szynką JBB. Ich przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut! Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

  1. Sałatka z burakami 

Składniki:

  • Schab biały Masarnia u Józefa JBB
  • Burak 1 szt.
  • Pomarańcza 1 szt. (lub mandarynki)
  • Garść orzechów włoskich
  • Szpinak
  • Siemię lniane – dwie łyżki

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraka oraz pomarańczę ugotuj na parze, a po ostudzeniu obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w małe plasterki. To samo zrób ze Schabem białym Masarnia u Józefa JBB. Wszystkie plastry włóż do miski i wymieszaj ze szpinakiem, orzechami, siemieniem lnianym, a górę posyp skruszonymi orzechami. Całość polej dresingiem.

Sposób przygotowania:

Podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pasztet. Wszystko razem zasmaż i rozdrobnij. Przestudzony farsz rozsmaruj na płacie ciasta francuskiego, następnie zwiń w roladę. Pokrój na ok. 2 cm paszteciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni ok. 30 minut.

2. Bruschetty z kabanosami i mozzarellą

Składniki:

  • Bagietka
  • Oliwki zielone
  • Zielone pesto
  • Kabanosy JBB
  • Mozzarella
  • Parmezan
  • Suszone pomidory

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Posmaruj zielonym pesto. Oliwki, kabanosy, mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystkie składniki na bagietce. Posyp po wierzchu startym parmezanem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut, do rozpuszczenia mozzarelli.

3. Mini roladki z tortilli z szynką JBB

Składniki:

  • Szynka Szefa Masarni u Józefa JBB   
  • 8 plasterków wędzoka ustrzyckiego JBB
  • 2 tortille
  • 6 plasterków żółtego sera
  • Ketchup lub sos pomidorowy pikantny
  • Tymianek
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Tortille posmaruj ketchupem/sosem, posyp tymiankiem, na to daj ser i szynkę JBB. Zwiń w ruloniki i pokrój na plastry ok. 2 cm grubości. Posyp parmezanem i zapiecz w 180°C przez ok. 20 minut

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od 12 lat. Swoje doświadczenie zdobywała w wielu portalach - od medycznych, przez kobiece, po serwisy popularnonaukowe. Współpracowała z działem zdrowotnym w Wirtualnej Polsce, redagowała portal dla rodziców oraz serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to medycyna, profilaktyka i zdrowy styl życia. Szczególny nacisk kładzie na rzetelne informowanie i edukowanie czytelników w trudnych tematach prozdrowotnych.
Zmień czcionkę
instagram