Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego przed sklepową półką spędzamy dłuższą chwilę, aby przeanalizować skład produktu, przeczytać etykietę i sprawdzić skąd pochodzą jego składniki.

Nie lubimy kupować przysłowiowego kota w worku. Każdy z nas do swojego koszyka pragnie włożyć produkt, który będzie najwyższej jakości, ale w przystępnej cenie. SuperFish przygotowało miniporadnik na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze ryb świeżych oraz wędzonych.

Istnieje kilka prostych sposobów, aby po zakupach być pewnym, że dokonaliśmy dobrego wyboru i w domu przygotujemy świeży, zdrowy i pyszny posiłek z rybą w roli głównej.

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Podczas zakupów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kilka podstawowych aspektów, takich jak: zapach, kolor oraz struktura mięsa. Jeśli mamy taką możliwość w pierwszej kolejności możemy ją powąchać. Świeże ryby nie mają prawie zapachu, w innym przypadku możemy założyć, że ryba nie jest najwyższej jakości. Aspektem, który również zadziała na korzyść wybranej przez nas ryby jest struktura jej mięsa. Powinno ono być jędrne i sprężyste. Jeśli mamy taką możliwość, świeżość mięsa możemy sprawdzić po prostu delikatnie je naciskając, kiedy zostanie w nim wgłębienie nie powinniśmy go wybierać. W przypadku ryb wędzonych warto zwracać szczególną uwagę m.in. na jej stopień przetworzenia. Poszukujmy ryb, które są bez konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Ryba z dobrych wód 

Większość z nas już nie tylko czyta etykiety, ale także sprawdza skąd pochodzą składniki wybranego przez nas produktu. Sposób, a także miejsce połowu są szczególnie ważne
w momencie podjęcia decyzji, kiedy stoimy przed sklepową półką. Pochodzenie ryb wskazuje klientom, czy została ona złowiona na wolności czy pochodzi na przykład
z ekologicznej hodowli tak jak łosoś wędzony Bio – unikatowy produkt SuperFish. Warto również zwrócić szczególną uwagę na obszar połowu ryb, w których wchodzą wybierane przez nas produkty. Poradnik „Dobra ryba” przygotowany przez GreenPeace radzi, aby były one łowione lokalnie np. w Bałtyku. Stąd właśnie pochodzi dorsz, który SuperFish przygotował w tradycyjnym greckim sosie. Ryba złowiona w lokalnych wodach jest znacznie świeższa, gdy trafia na nasz talerz, a do tego wspieramy lokalne rybołówstwo.

Kilka słów o rybach SuperFish

  • Dostawcy ryb dla marki SuperFish prowadzą połowy oraz hodowle zgodne z normami określonymi poprzez certyfikaty takie jak MSC, ASC czy „Dolpfin Safe”;
  • Celem marki jest nieużywanie do produkcji zagrożonych gatunków ryb widniejących na listach WWF czy GreenPeace;
  • Propozycje od SuperFish nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku;
  • Fabryki SuperFish zużywają mniej wody i elektryczności;
  • Opakowania SuperFish są przyjazne dla środowiska, które mogą zostać poddane procesowi recyklingu.

Informacje o produktach:

  • SuperFish dorsz bałtycki
  • SuperFish filet z dorsza
  • SuperFish filet z łososia
  • SuperFish łosoś wędzony plastry
  • SuperFish łosoś wędzony FIT
  • SuperFish łosoś wędzony BIO
  • SuperFish łososiowy pstrąg plastry
  • SuperFish dorsz po grecku

Więcej informacji o marce na:

O SuperFish:

Marka SuperFish oferuje bardzo szeroki wachlarz produktów, dostarczając możliwość wyboru Konsumentowi. Produkty przygotowane są w oparciu o najlepsze surowce, tak aby ich smak i jakość odpowiadał oczekiwaniom Klientów. Marka SuperFish to nie tylko marynaty i salinaty, ale także ryby świeże i wędzone, zarówno w klasycznych jak i nowoczesnych odsłonach smakowych. W ofercie marki SuperFish można znaleźć kilka wariantów smakowych filetów ze śledzia, które są źródłem witamin A, B12, D i E i mikroelementów takich jak: żelazo, cynk, jod, fosfor oraz miedź. Przy całej palecie cennych składników, posiadają jednocześnie mało kalorii, stąd są doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Wszystkie propozycje od SuperFish nie posiadają konserwantów.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Małgorzata Kaczorek

Zmień czcionkę
instagram