Dietetyczna Coca-Cola jest jednym z najpopularniejszych napojów bezalkoholowych w Stanach Zjednoczonych. Jednak zanim złapiesz za puszkę dietetycznej Coli, wiedz, że naukowcy wykazali, że kobiety, które piją więcej niż jeden sztucznie słodzony napój dziennie, mają wyższe ryzyko udarów powodowanych przez skrzep krwi. Związek między napojami dietetycznymi a ryzykiem udaru jest silniejszy u otyłych kobiet i kobiet pochodzenia afrykańskiego.
Badanie opublikowane w czasopiśmie „American Heart Association”, to pierwsze spojrzenie na związek pomiędzy piciem napojów dietetycznych i ryzykiem określonych rodzajów udaru mózgu w dużej i zróżnicowanej rasowo grupie kobiet po menopauzie. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 81 714 kobiet po menopauzie (w wieku od 50 do 79 lat), które uczestniczyły w badaniu Inicjatywy na rzecz zdrowia kobiet, które śledziło wyniki zdrowotne średnio przez 11,9 lat.
Badacze odkryli, że u kobiet, które piją więcej niż jeden napój dietetyczny dziennie:
- O 23 procent częściej występuje udar
- O 31 procent częściej występuje udar spowodowany przez skrzep
- O 29 procent częściej mają choroby serca
- O 16 procent częściej umierają z jakiejkolwiek przyczyny
Naukowcy odkryli również, że kobiety bez wcześniejszej choroby serca lub cukrzycy, były o 2,44 razy bardziej narażone na typowy udar spowodowany zablokowaniem jednej z małych tętnic w mózgu. Otyłe kobiety bez wcześniejszej choroby serca lub cukrzycy, były o 2,03 razy bardziej narażone na udar spowodowany przez skrzep. Z kolei, Afroamerykanki bez wcześniejszej choroby serca lub cukrzycy, były o 3,93 razy bardziej narażone na udar spowodowany przez skrzepy.
Większe spożycie sztucznie słodzonych napojów, wiązało się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, niedrożności małej tętnicy, choroby niedokrwiennej serca i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny – podsumowali badanie naukowcy.