Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami. Możemy jednak przygotować to klasyczne danie nieco inaczej i wykorzystać jako farsz zieloną cukinię.

Oto przepis!

Potrzebne będą:

miska, stolnica, garnek, wałek, tarka, łyżka, nóż, praska do czosnku

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • pół cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • pół fety
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:

• Cukinię tarkujemy na największych oczkach

• Gotową cukinię wykładamy na papierowy ręczniczek i wyciskamy z niej resztki wody

• Następnie cukinię, fetę, orzechy, siemię lniane wrzucamy do miski i łączymy ze sobą

• Do powstałej masy dodajemy wyciskany czosnek i pieprz

• Mieszamy

Ciasto:

Jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące, dodajemy trochę mąki.

• Na stolnicę wsypujemy mąkę, w której robimy dołek na jajka i sól

• Całość zagniatamy, dodajemy olej i wodę

• Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste

• Odrywamy kawałek, który rozwałkowujemy bardzo cienko (resztę ciasta przykrywamy wilgotną szmatką)

• Wykrawamy szklanką koła, które napełniamy farszem i zlepiamy

• Gotowe pierogi gotujemy lub mrozimy

Pierogi możemy podawać ozdobione świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

In this article, we’ll guide you how to create a wireless ad hoc connection under more information there windows 8
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Zmień czcionkę
instagram