Spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Uniwersytetu w Lund w Szwecji.
W długotrwałym badaniu, które trwało 17 lat, wzięło udział około 26 tysięcy osób nie cierpiących na cukrzycę i choroby serca. Wolontariusze prowadzili dzienniki, w których zapisywali, ile jedli codziennie cukru, a także okresowo byli poddawani badaniom medycznym.
Ustalono, że u 5% osób, które otrzymywały 15% kalorii dziennie z cukru, ryzyko wystąpienia zawału serca zwiększyło się o około jedną trzecią. Wyniki dostosowano do czynników tradycyjnie związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Należą do nich palenie, picie i bierność fizyczna. Eksperci doszli do wniosku, że cukier powinien wynosić nie więcej niż 10 procent kalorii dziennie. Naukowcy planują kontynuować badania w celu określenia związku nadmiernego spożycia cukru z innymi chorobami.
Artykuł z wynikami badań opublikowano w czasopiśmie „British Journal of Nutrition”.