Czy słyszeliście kiedyś, a może mieliście okazję spróbować musztardy… piernikowej? Ten wyborny specjał to owoc pracy założycieli firmy Specjały spod Strzechy. Firmy rodzinnej, która wzięła swój początek z pasji jej założyciela – Józefa Siadaka.

Pan Józef od zawsze lubił eksperymentować ze smakami. Na początku przygotowywał różne przetwory na użytek domowy, niektóre bardzo oryginalne, inne tradycyjne. Wtedy jeszcze nie myślał o zajęciu się tym „na poważnie”, to była taka odskocznia od pracy w zupełnie innej branży… po prostu hobby. Z czasem zaczął coraz bardziej interesować się tym jak można by jego przetwory udostępnić szerszemu gronu odbiorców.

Pasję do gotowania zaszczepiła w nim jego mama, która nauczyła go wielu rzeczy dotyczących gotowania na bazie naturalnych składników, roślin, ziół, owoców. Na pierwszy ogień poszedł Przysmak Chrzanowy – była to pierwsza przyprawa udostępniona szerszemu gronu odbiorców. Praca nad nim trwała ponad pół roku, po to żeby otrzymać niepowtarzalny smak z połączenia tych konkretnych, na pierwszy rzut oka prozaicznych, składników. Później pojawiły się kolejne i kolejne przetwory, często oryginalne i niespotykane. Z czasem do ojca dołączył syn – Adam, co pozwoliło firmie jeszcze szerzej rozpościerać skrzydła.

Firma specjalizuje się w tworzeniu niebanalnych sosów, pysznych syropów, naturalnych octów oraz innych przetworów. Wszystkie zawsze tworzone są z dbałością o najdrobniejsze szczegóły, które czasem przeważają jeśli chodzi o końcowy smak.

Do wyboru mamy między innymi: chrzan z pigwowcem, chrzan z gruszką i cynamonem, z czerwoną porzeczką, ocet z kwiatów jaśminowca, musztardę z cytryn, oraz słynną już musztardę piernikową. Już sama nazwa tych przetworów brzmi wspaniale i tak też one na pewno smakują.

Od końca 2014r. Specjały spod Strzechy są członkiem Slow Food Convivium Gruczno, a od września 2015 r., członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Nasza praca jest naszą pasją i czymś co robimy z ogromną przyjemnością. Nasze produkty zawsze przygotowujemy tak, aby były bogate w składniki, aromatyczne i zaskakujące. Nie uznajemy kompromisów i zawsze dbamy  wysoką jakość produktów, co jest naszą wizytówką – mówią pomysłodawcy.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram