Jak udowodnili naukowcy z London Medical College, regularne spożywanie soku z buraków prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi nawet o 7 procent.

Jak pokazują wyniki eksperymentów, osiągnięcie podobnego efektu gwarantują azotany, które są naturalną częścią buraka. Wysokie stężenie tej substancji można również znaleźć w kapuście, selerze, szpinaku i innych zielonych warzywach liściastych. Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości azotanów wyzwala korzystne reakcje chemiczne, które zwiększają ilość tlenu w częściach naszego ciała, które tego potrzebują.

Szklanka soku z buraków zawiera około 0,2 grama azotanu, co odpowiada zawartości dwóch buraków lub dużej miski z sałatką. Według naukowców, warzywa o wysokiej zawartości azotanów, w sposób wymierny poprawiają zdrowie serca i naczyń krwionośnych, a także zapobiegają wielu różnym chorobom.

Uczestnicy badania pili 250 ml wody lub soku z buraków o niskim poziomie azotanów. Następnie, przez dobę naukowcy kontrolowali ich ciśnienie krwi. Jak wykazały badania, ludzie, którzy pili sok z buraków, obniżyli swoje ciśnienie krwi o 10 mm Hg w porównaniu z tymi, którzy pili tylko wodę.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram