Przepis i pomysł https://www.instagram.com/annascooking_/

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g młodej białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 1 jajko
  • 30 g cebuli
  • 10 g oliwy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W osolonej wodzie ugotuj ryż na pół twardo. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  3. Kapustę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. W dużej misce mieszamy mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ręką.
  5. Formujemy okrągłe kotleciki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. W garnku podsmażamy cebulkę i zalewamy zbfendowanymi pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do zagotowania.
  7. Kotleciki zalewamy sosem.
  8. Piec w 180 stopniach około godziny. Tryb góra-dół bez termoobiegu. I gotowe!

Smacznego 🙂

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram