Przepis i pomysł https://www.instagram.com/annascooking_/
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g młodej białej kapusty
- 50 g ryżu
- 1 jajko
- 30 g cebuli
- 10 g oliwy
- 400 g pomidorów w puszce
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotuj ryż na pół twardo. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Kapustę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- W dużej misce mieszamy mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ręką.
- Formujemy okrągłe kotleciki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- W garnku podsmażamy cebulkę i zalewamy zbfendowanymi pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do zagotowania.
- Kotleciki zalewamy sosem.
- Piec w 180 stopniach około godziny. Tryb góra-dół bez termoobiegu. I gotowe!
Smacznego 🙂