Święta to czas słodkości. Któż z nas nie wyczekuje już na pyszne, bożonarodzeniowe pierniki, świąteczne trufle czy inne domowe wypieki. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości niebanalną wersją tarty, poniżej znajdziecie przepis na orzeźwiającą tartę cytrynowo-miętową.
Potrzebne będą:
blacha do tart, miska x2, łyżka
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 kostki masła
- 2 „tuby” (czyli opakowania) ciastek owsianych
Nadzienie:
- 500 ml śmietanki 30%
- pół szklanki soku z cytryny
- skórka z 3 cytryn
- garść listków mięty
- pół szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto:
• Do miski wsypujemy ciasteczka i rozgniatamy je na pył
• Dodajemy masło i łączymy z owsianymi okruchami
• Wykładamy formę do tart powstałym ciastem
• Wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut
Nadzienie:
• Siekamy miętę
• Do miski wlewamy śmietankę
• Dodajemy miętę, cukier, sok i skórkę z cytryny
• Łączymy ze sobą składniki
• Na upieczony spód wylewamy nadzienie
• Naszą tartę ponownie wkładamy do piekarnika
• Pieczemy około 45-50 minut (nadzienie ma być stałe)
Tartę dekorujemy według uznania.
Smacznego!