Naukowcy z Emory University (USA) stwierdził, że picie słodkich napojów, w tym soków owocowych, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci u osób dorosłych powyżej 45 lat.

W badaniu wzięły udział 30 183 osoby, ale w próbce końcowej znalazło się już tylko około 18 tysięcy ochotników. Eksperci wyłączyli tych, którzy chorują na cukrzycę lub cierpią na choroby sercowo-naczyniowe. Oceniono poziom konsumpcji napojów i żywności bogatej w cukier, w tym gazowanych napojów, soków, słodyczy, słodkich śniadań itp.

Uczestnicy byli monitorowani przez sześć lat, a w przypadku śmierci ochotnika, analizowano przyczynę zgonu – najczęściej był to zawał serca i inne zaburzenia czynności układu sercowo-naczyniowego. Uwzględniono także inne możliwe czynniki wpływające na śmiertelność, takie jak poziom dochodów, palenie tytoniu i aktywność fizyczna.

Okazało się, że ci, którzy piją około jednego litra słodkich napojów dziennie, dwa razy częściej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z tymi, którzy spożywają mniej niż 30 mililitrów dziennie. Inne produkty zawierające cukier nie zwiększały ryzyka przedwczesnej śmierci.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram