Prawidłowa suplementacja w życiu każdego człowieka jest podstawą. Najlepszym naturalnym wyborem będzie tran. Jego właściwości, są znane od lat. Już w latach 60 i 70 wieku XX, ludzie korzystali z jego bogactwa. Podawano go od najmłodszych lat, ale również z jego oleju pozyskiwane było paliwo do lamp.

Dzisiaj gdy medycyna poszła do przodu spotykamy go prawie wszędzie. Dermatologia, onkologia, okulistyka to tylko kilka dziedzin medycyny, gdzie ten cenny środek jest powszechnie używany. Jego kwasy to źródło Omega-3, Omega-6, witaminy A, D , E i przede wszystkim kwasu EPA i DHA.

Pomimo tego, że to cenne źródło witamin nie możemy z nim przesadzić, warto nie przyjmować już innych suplementów, ponieważ może dojść do przedawkowania, zanim jednak zdecydujemy się na dawkowanie tranu warto skonsultować się z lekarzem, dokładnie się przebadać i odrzucić choroby, które mogą wejść w interakcję z przedstawianym środkiem.

Tran w dzisiejszych czasach możemy przyjmować pod różnymi postaciami, o różnych smakach i różnych formach, zarówno w płynnej jak i kapsułkowej. Skupmy się jednak na tym co on tak naprawdę wnosi do naszego organizmu. Wspomaga naszą odporność, zaleca się przyjmowanie go w czasie okresu zimowego, wtedy nasz organizm wytwarza więcej hormonów przeciwzapalnych, witamina A wspiera nasze błony śluzowe przez co drobnoustroje z powierza nie mają już tak łatwego dostępu. Polecany on jest on najmłodszym  na pamięć i koncentracje, kwasy Omega 3 wpływają na  szare komórki, poprawiają ich ukrwienie tym samym dziecko potrafi bardziej skupić się na zadaniach, które musi wykonywać w szkole jak i w domu. Dla osób starszych to szansa na uchronienie się przed chorobą Alzhaimera. Witamina D skoncentrowana jest w dużej ilości w tranie, dzięki niej możemy poprawić stan naszych zębów i kości wszystko dlatego, że bierze ona udział w gospodarce wapniowo-fosforanowej.

Nie jest zaskoczeniem, że tran obniża poziom cholesterolu LDL, taki który powoduje zmiany miażdżycowe, choroby niedokrwienne serca, odkłada się w tętnicach żylnych co może doprowadzić do udaru mózgu. Tran poprawia ponadto cholesterol HDL, który chroni nas przed chorobami serca, oczyszcza osocze ze złych tłuszczów. Witamina E zawarta w bogatym źródle eliminuje nadciśnienie, wspomaga naczynia krwionośne.  Kobiety powinny go przyjmować i mieć świadomość, że ta suplementacja kwasami nienasyconymi  może uchronić je przed rakiem jajników i piersi. 

Jednak, który tran wybrać z dorsza czy rekina? Oba wspierają naszą odporność, pozytywnie wpływają na nasz stan zdrowia, wpierają gospodarkę naszego organizmu, obniżają cholesterol, poprawią koncentrację i pamięć, dlatego uważam, że wybór tranu zależy tylko od nas. Oba ma działania skuteczne

Autor: Martyna Jankowska

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram