Zbliżający się wielkimi krokami okres świąt Bożego Narodzenia to moment wyciszenia i upragnionego odpoczynku. Jest to też czas wspaniałych doznań kulinarnych. Na dobry początek proponujemy przepyszną, rozgrzewającą zupę pomidorowo-cukiniową z soczewicą.

Oto przepis!

Potrzebne będą:

duży garnek, blender

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 2 puszki pomidorów
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cukinie
  • łyżka ziół prowansalskich
  • ostra papryczka chili
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • łyżka papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • ugotowana wcześniej soczewica
  • prażone pestki dyni i słonecznika

Wykonanie:

• W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej kostkę rosołową

• Kroimy warzywa na małe kawałeczki

• Do gotowego bulionu dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czosnek, ostrą papryczkę i cukinię

• Gotujemy ok.15 minut

• Po tym czasie blendujemy naszą zupę (kto jak woli, może być na gładko lub z małymi kawałkami warzyw)

• Następnie dodajemy resztę przypraw

• Zupę gotujemy jeszcze 10 minut

• Gotowy posiłek solimy i pieprzymy według uznania

Podajemy z soczewicą, uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Smacznego!

The wood accents are interesting and stare at this very different, but do clash with the normal aqua frame
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od 12 lat. Swoje doświadczenie zdobywała w wielu portalach - od medycznych, przez kobiece, po serwisy popularnonaukowe. Współpracowała z działem zdrowotnym w Wirtualnej Polsce, redagowała portal dla rodziców oraz serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to medycyna, profilaktyka i zdrowy styl życia. Szczególny nacisk kładzie na rzetelne informowanie i edukowanie czytelników w trudnych tematach prozdrowotnych.
Zmień czcionkę
instagram