Składniki:
Rosół
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kawałek pora
- cebula opalona nad ogniem
- gałązka natki pietruszki
- gałązka natki selera
- gałązka lubczyku
- podudzie z kurczaka
- kawałek wołowiny
- filet z kurczaka
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren czerwonego pieprzu
- liść laurowy
- spora szczypta soli
- ok. 4-5 litrów zimnej wody
Pieczone marchewki
- pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżeczka cayenne
- łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- płatki chili do posypania
Dodatkowo
- makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso zalewamy zimną wodą.
- Po zagotowaniu, łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny.
- Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę.
- Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę.
- W tym czasie szorujemy młode marchewki.
- Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
- Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili.
- Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne.
- Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
- Do miseczek nakładamy porcję zupy.
- Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami.
- Posypujemy natką pietruszki.