Składniki:

Rosół

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • kawałek pora
  • cebula opalona nad ogniem
  • gałązka natki pietruszki
  • gałązka natki selera
  • gałązka lubczyku
  • podudzie z kurczaka
  • kawałek wołowiny
  • filet z kurczaka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren czerwonego pieprzu
  • liść laurowy
  • spora szczypta soli
  • ok. 4-5 litrów zimnej wody

Pieczone marchewki

  • pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • łyżeczka cayenne
  • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • płatki chili do posypania

Dodatkowo

  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso zalewamy zimną wodą.
  2. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny.
  3. Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę.
  4. Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę.
  5. W tym czasie szorujemy młode marchewki.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
  7. Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki.
  8. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili.
  9. Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne.
  10. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
  11. Do miseczek nakładamy porcję zupy.
  12. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami.
  13. Posypujemy natką pietruszki.
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram