Nalewki można przygotować z każdego owocu, a dodając również ziół, można zrobić wspaniałą i zdrową nalewkę dla seniora. Przez wyżej wymieniony fakt, w każdym regionie Polski nalewki te mogą się bardzo różnić – nie wszędzie rośnie na przykład – Borówka Bagienna. Rodzi się więc pytanie – Jakie i z czego można zrobić nalewkę? Tak naprawdę nalewki można wykonać niemal ze wszystkiego. Drobny wysiłek włożony w produkcję własnego trunku z pewnością wynagrodzi możliwość dodania go do herbaty w jesienny lub zimowy wieczór. Z czego najlepiej zrobić nalewki? Wszystko zależy od naszego gustu i potrzeb. Nalewki z poziomek, malin, truskawek, jagód, agrestu lub porzeczek to doskonałe poprawiacze nastroju na jesienną chandrę. Nalewka z młodych orzechów włoskich dodatkowo będzie doskonałym lekarstwem na bóle brzucha.

Późnym latem możemy przygotować nalewkę ze śliwek, z cynamonem i gałką muszkatołową oraz goździkami. Przez cały rok można natomiast robić nalewki z pomarańczy i mandarynek. Jednak nie tylko owoce mogą być dobrą bazą do stworzenia nalewki. Równie smaczne i zdrowe okazują się nalewki ziołowe. Doskonały smak i właściwości lecznicze ma tzw. benedyktynka, czyli mieszanka wielu ziół, w tym pieprzu, kolendry jałowca i kminku. A zatem, rodzi się kolejne pytanie – Jak taką nalewkę przygotować? Przygotowanie nalewki jest prostsze niż się wydaje. Potrzeba tylko sporego naczynia, do którego wrzucimy opłukane, pokrojone w kostkę owoce owoce, litr mocnego alkoholu, jak wódka czy spirytus, i cukier rozpuszczony w wodzie. Trzeba pamiętać że na kilogram cukru, potrzeba litr wody. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zamykamy, i zostawiamy ,a przynajmniej miesiąc – po tym okresie można śmiało dodawać nalewkę do herbaty, aby uniknąć chorób.

Szymon Marcinkowski

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Kinga Nowakowska

Zmień czcionkę
instagram