Przepis autorstwa https://www.instagram.com/odchudzone_ciasto/
Składniki:
Spód
- 80 g herbatników kakaowych
- 30 g masła
Masa serowa
- 600 g twarogu sernikowego (półtłustego)
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru (lub innego słodzika)
Masa owocowa
- 3oo g owoców mrożonych lub świeżych (np. maliny i jeżyny)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
Spód
- Herbatniki i masło zmiksować
Masa serowa
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wszystko razem krótko miksujemy.
- Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na spód masę ciasteczkową, wyrównać a następnie wylać masę serową.
- Sernik możemy piec normalnie lub z parą wodną dzięki czemu będzie bardziej kremowy.
- Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
- Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Masa owocowa
- Owoce umieścić w garnku.
- Świeże wystarczy rozgnieść i dodać nasiona chia, wymieszać i odczekać 30 minut aż napęcznieją.
- Mrożone należy rozmrozić – można lekko podgrzewać aż owoce całkowicie zmiękną, dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na pół godziny (już nie podgrzewać).
- Po tym czasie wylać masę owocową z chia na sernik.
Gotowe! Życzymy smacznego 🙂