Przepis autorstwa https://www.instagram.com/odchudzone_ciasto/

Składniki:

Spód

  • 80 g herbatników kakaowych
  • 30 g masła

Masa serowa

  • 600 g twarogu sernikowego (półtłustego)
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru (lub innego słodzika)

Masa owocowa

  • 3oo g owoców mrożonych lub świeżych (np. maliny i jeżyny)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki nasion chia

Przygotowanie:

Spód

  1. Herbatniki i masło zmiksować

Masa serowa

  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Wszystko razem krótko miksujemy.
  3. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na spód masę ciasteczkową, wyrównać a następnie wylać masę serową.
  4. Sernik możemy piec normalnie lub z parą wodną dzięki czemu będzie bardziej kremowy.
  5. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
  6. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Masa owocowa

  1. Owoce umieścić w garnku.
  2. Świeże wystarczy rozgnieść i dodać nasiona chia, wymieszać i odczekać 30 minut aż napęcznieją.
  3. Mrożone należy rozmrozić – można lekko podgrzewać aż owoce całkowicie zmiękną, dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na pół godziny (już nie podgrzewać).
  4. Po tym czasie wylać masę owocową z chia na sernik.

Gotowe! Życzymy smacznego 🙂

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram