W naszym nowym cyklu pt. “Przepis na…”, zaprezentujemy Wam przepisy na to, co w życiu kochamy – dobre jedzenie, dobry humor i szczęście, które można czerpać z drobnych, codziennych przyjemności. 

Na początek poznajcie przepis na pyszną bezę, nadesłany przez Panią Teresę z Torunia. Wy także możecie pochwalić się swoją wiedzą kulinarną i podzielić się z nami swoim przepisem na jakieś ciekawe danie, lub po prostu nadesłać nam swój przepis na… szczęście.

Tort bezowy (2 blaty)

Składniki – beza:

8 białek

Szczypta soli

Łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Łyżeczka octu winnego

2 szklanki cukru

Składniki krem:

1 opakowanie malin mrożonych

1 biała czekolada

1 szklanka śmietany min 30%

Sposób przygotowania:

Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy wytworzy się białko, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez chwilę. Na sam koniec dodać łyżeczkę octu winnego i miksować przez chwilę na wolnych obrotach. Na 2 blachy położyć papier do pieczenia i odrysować okrąg o średnicy około 24 cm. Masę wykładamy 50/50 na obie blachy. Bezę wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika bez termoobiegu. Pieczemy około 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.

Krem:

Maliny podgotować w garnuszku, cały czas mieszając. Do ciepłych malin dodać pokruszoną białą czekoladę i mieszać do całkowitego polaczenia składników. Kiedy maliny będą się studzić, ubijamy szklankę śmietany kremówki na sztywną masę. Do ubitej śmietany powoli dodajemy ostudzone maliny, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Tuż przed podaniem, bezę przekładamy kremem. Na górę bezy można dodać odrobinę kremu i położyć świeże owoce do dekoracji lub zetrzeć czekoladę.

Seniorze – teraz czekamy na Twoje przepisy!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Zmień czcionkę
instagram