Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.

Składniki:

450 g mąki pszennej typ 450
100 g mąki konopnej Ol’Vita
200 g zakwasu żytniego
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba

Przygotowanie

Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
Wierzch posypać ziarnami konopi
Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C
Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:

Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram