Spaghetti z krewetkami w sosie imbirowo-cytrynowym, 2 porcje:

– makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella- 200 g
– krewetki- 180 g
– cebula- 1 sztuka
– świeży imbir- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
– cytryna- skórka z 1 szt. i 2 łyżki startej skórki
– jogurt naturalny- 2 łyżki
– sos sojowy- 1 łyżka
– suszona kolendra- 1 łyżeczka
– oliwa z oliwek- 2 łyżki
– czosnek- 1 ząbek
– sól, pieprz- do smaku

Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę.

Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1-2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram