Przepis autorstwa https://www.instagram.com/na_slono_i_na_slodko/
Składniki:
- 150 g mrożonych truskawek
- 200 g serka śmietankowego
- 2 czubate łyżki płynnego miodu lub więcej
- 20 g żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 100 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią silikonowe foremki
- Wstawiamy do lodówki na około 20 minut
- W tym czasie przygotowujemy pierwszą warstwę deseru. 10 g żelatyny zalewamy 50 ml gorącej wody i odstawiamy na około 10 min
- Serek śmietankowy mieszamy z 1 łyżką miodu
- Dodajemy przestygniętą żelatynę
- Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy do foremek
- Odstawiamy do lodówki na około godzinę
- Teraz robimy truskawkową warstwę. 10 g żelatyny zalewamy 50 ml gorącej wody i odstawiamy na 10 min
- Truskawki blendujemy, dodajemy przestygniętą żelatynę, jeszcze raz blendujemy i wlewamy do foremek
- Odstawiamy do zastygnięcia
- Jak już masa zastygnie na wierzch wylewamy resztę czekolady
Życzymy smacznego 🙂