Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 180g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubijamy na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier, cały czas miksujemy aż masa zwiększy swoją objętość przynajmniej 3-krotnie.
  3. Wlewamy olej i zmniejszamy obroty miksera.
  4. Dodajemy pozostałe suche składniki i lekko mieszamy wszystko trzepaczką.
  5. Dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczach tarki i miksujemy na małych obrotach.
  6. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 24 cm średnicy).
  7. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół, bez termoobiegu).
  8. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram