Lato zbliża się wielkimi krokami, a to świetna okazja, by zaprosić rodzinę i znajomych i wykorzystać piękną pogodę na wspólne grillowanie.

Do typowo grillowych dań przydadzą się smaczne przekąski, na przygotowanie których w upalne dni mało kto będzie miał siłę. Postawmy więc na szybkie i sprawdzone rozwiązania.

Jednym z nich jest sałatka z grillowanym ananasem (w końcu owoce też można grillować!), kurczakiem i miodowym dressingiem. Podana w jadalnych łódeczkach z gotowych tortilli zachwyci dodatkowo naszych gości.

Oto przepis! 

Składniki na 4 porcje:

– pierś z kurczaka 500 g

– sałata lodowa – pół główki

– świeży ananas – 8 plastrów

– miód – 1 łyżka

– oliwa z oliwek – 1 łyżka

– sok z cytryny – 4 łyżki

– awokado – 2 sztuki

– pomidor – 4 sztuki

– papryczka chilli – 1 sztuka

– placki do tortilli (np. Dan Cake) – 4 sztuki

– sól i pieprz – do smaku

Wykonanie:

W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na tortille np. Dan Cake, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Małgorzata Kaczorek

Zmień czcionkę
instagram