Któż z nas nie lubi przepysznych, polskich pierogów z twarogiem i jagodami? Poznajcie przepis na to smakowite danie, którego autorem jest Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na ciasto:

– mąka pszenna – 500g

– olej rzepakowy – 2 łyżki

– letnia woda – 1 szklanka     

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

Składniki na farsz:

– Twaróg wiejski półtłusty BIO od OSM Piątnica – 500g

– żółtko jajka – 2 szt.

– świeże jagody – 1  szklanka

– cukier – 3 łyżki

– śmietana kwaśna 12% – 3 łyżki

Wykonanie:

Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 11 lat. Pierwsze kroki w mediach stawiała jako redaktorka popularnego portalu o tematyce rozrywkowej. Swoje doświadczenie dziennikarskie zdobywała również w portalu dla kobiet, w serwisie popularnonaukowym oraz prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej. Współpracowała z Wirtualną Polską, gdzie pisała o zdrowiu oraz redagowała portal dla rodziców i serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Uwielbia ludzi i rozmowy, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram