Tosty z awokado to wspaniały pomysł na przepyszne i bardzo zdrowe śniadanie. Rozgniecione awokado na chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywie, skropione odrobiną oliwy z oliwek, płatkami czerwonej papryki i świeżo zmieloną solą morską – to smakowity posiłek, pełen zdrowych, nienasyconych tłuszczów i błonnika.
Składniki
- ½ małego awokado
- ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
- ⅛ łyżeczki soli morskiej
- ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego, tostowego
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Jak to zrobić?
Krok 1
W małej misce połącz awokado, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie rozgnieć grzbietem widelca.
Krok 2
Pokryj świeżo upieczony, chrupiący tost miksturą z awokado. Całość skrop oliwą z oliwek i posyp ulubionymi dodatkami.
Uwagi szefa kuchni
Aby uzyskać doskonały tost z awokado, kluczowa jest jakość składników. Użyj więc świeżego, chrupiącego chleba pełnoziarnistego i najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.