Tosty z awokado to wspaniały pomysł na przepyszne i bardzo zdrowe śniadanie. Rozgniecione awokado na chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywie, skropione odrobiną oliwy z oliwek, płatkami czerwonej papryki i świeżo zmieloną solą morską – to smakowity posiłek, pełen zdrowych, nienasyconych tłuszczów i błonnika. 

Składniki

  • ½ małego awokado
  • ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • ⅛ łyżeczki soli morskiej
  • ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego, tostowego
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Jak to zrobić?

Krok 1

W małej misce połącz awokado, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie rozgnieć grzbietem widelca.

Krok 2
Pokryj świeżo upieczony, chrupiący tost miksturą z awokado. Całość skrop oliwą z oliwek i posyp ulubionymi dodatkami.

Uwagi szefa kuchni

Aby uzyskać doskonały tost z awokado, kluczowa jest jakość składników. Użyj więc świeżego, chrupiącego chleba pełnoziarnistego i najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram