Ciasto:

1 1/3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 jaja

1,5 łyżeczki sody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

2 szklanki drobno startej marchwi

Garść rodzynek

1 szklanka orzechów włoskich

Krem:

250 ml śmietany 36%

200 g serka mascarpone

0,5 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy olej, szczyptę soli, mieszamy na gładką masę. Następnie dosypujemy mąkę sodę i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy, aż powstanie gładka masa, dodajemy utartą marchew, posiekane orzechy włoskie i garść rodzynek. Delikatnie łączymy składniki za pomocą silikonowej łopatki do ciasta, przekładamy do okrągłej formy o średnicy około 25 cm i pieczemy przez godzinę w temp. 180 st. W między czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach dorzucamy serek i cukier puder, całość chwilę jeszcze miksujemy.

Ostudzone ciasto przekładamy kremem.  Smacznego! 

Learn writing a paper from writemypaper4me.org more how to make online submissions to literary agents and editors
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Justyna Trawinska

Właściciel Gabinetu Rozwoju Osobistego i Psychoterapii, psychoterapeutka, pedagog. Zainteresowania badawcze wiąże głównie z psychologią i pedagogiką społeczną wraz z kształtującą się geragogiką oraz gerontologią. Swoją edukację w kierunku opieki nad osobami starszymi rozpoczęła w 2005 roku, pracowała jako wolontariuszka w DPS-ach, dziennych i całodobowych, świetlicy socjoterapeutycznej, hospicjum. Prywatnie pasjonatka podróży, ogrodnictwa i kulinariów, szczęśliwa matka i żona.
Zmień czcionkę
instagram