Składniki:

  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki – około 200 g
  • bulion warzywny/rosół – 2 litry
  • ogórki kiszone – około 300 g
  • masło – 60 g
  • marchewka – 1 średniej wielkości
  • pietruszka – 1 średniej wielkości
  • cebula – 1 mniejsza
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
  2. Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
  4. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
  5. Zagotować bulion.
  6. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
  7. Doprawić solą oraz pieprzem.
  8. Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram