Składniki:
- makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki – około 200 g
- bulion warzywny/rosół – 2 litry
- ogórki kiszone – około 300 g
- masło – 60 g
- marchewka – 1 średniej wielkości
- pietruszka – 1 średniej wielkości
- cebula – 1 mniejsza
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do posypania
Sposób przygotowania:
- Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
- Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
- Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
- Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
- Zagotować bulion.
- Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.