Jak wykazały najnowsze badania, przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii, dieta bogata w rośliny strączkowe i ryby, może opóźnić naturalny początek menopauzy, podczas gdy żywność bogata w węglowodany może go przyspieszyć.

Wiek, w którym kobieta doświadcza menopauzy, może mieć różny wpływ na jej samopoczucie i zdrowie. W rzeczywistości, oprócz niezdolności do zajścia w ciążę, przedwczesna menopauza (lub menopauza przed 40) lub wczesna menopauza (występująca w wieku 40-45 lat), może przynieść wiele komplikacji zdrowotnych. Utrata gęstości kości, większe ryzyko chorób serca i utrata pożądania seksualnego, to tylko niektóre z konsekwencji przedwczesnej lub wczesnej menopauzy.

Doświadczenie menopauzy w późniejszym wieku może przynieść pewne korzyści zdrowotne. Na przykład, ostatnie badania sugerują, że późniejsze pojawienie się menopauzy, może powstrzymać kognitywne osłabienie u starszych kobiet. Biorąc pod uwagę te skutki zdrowotne, ważne jest, aby wiedzieć, które czynniki wpływają na początek menopauzy.

To właśnie skłoniło Yashvee Dunneram, naukowca ze Szkoły Nauki o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie w Leeds w Wielkiej Brytanii oraz jego kolegów, do przeprowadzenia badania dotyczącego związku między dietą a początkiem wystąpienia menopauzy. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie “Journal of Epidemiology & Community Health”.

Jak węglowodany, ryby, rośliny strączkowe wpływają na menopauzę?

Średni wiek, w którym uczestniczki badania zaczęły przechodzić menopauzę, wynosił 51 lat. Badanie wykazało, że pewne produkty żywnościowe, które spożywały, były powiązane z momentem wystąpienia menopauzy. Odkryto, że każda porcja węglowodanów, takich jak makaron i ryż, spożywana na dzień, korelowała z doświadczaniem menopauzy o 1,5 roku wcześniej. Dla odmiany, dla każdej dziennej porcji ryb i świeżych roślin strączkowych, takich jak groch i fasola, opóźnienie pojawienia się menopauzy wynosiło ponad 3 lata. Dodatkowo, wyższe dzienne spożycie witaminy B-6 i cynku, również wiązało się z późniejszą menopauzą.

Porównując wegetarianki z kobietami jedzącymi mięso, naukowcy odkryli, że jedzenie mięsa było związane z rocznym opóźnieniem wystąpienia menopauzy. Wśród kobiet, które nie miały dzieci, większe spożycie winogron i drobiu, wiązało się z późniejszą menopauzą.

Doktor Dunneram i jej współpracownicy podsumowują:

Nasze odkrycia potwierdzają, że dieta może być powiązana z momentem rozpoczęcia naturalnej menopauzy, co może mieć znaczenie na poziomie zdrowia publicznego, ponieważ wiek rozpoczęcia się naturalnej menopauzy, może mieć wpływ na ich przyszłe wyniki zdrowotne.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Anna Borkowska

Anna Borkowska

Z dziennikarstwem związana od ponad 12 lat. Pierwsze kroki w zawodzie stawiała jako redaktorka portalu o tematyce rozrywkowej. Doświadczenie dziennikarskie zdobywała w portalu dla kobiet oraz w serwisie popularnonaukowym. Prowadziła własny portal o tematyce informacyjnej, współpracowała z działem zdrowotnym w Wirtualnej Polsce, redagowała portal dla rodziców oraz serwis poświęcony tematyce diet i fitness. Absolwentka Pedagogiki Opiekuńczo-Wychowawczej. Obszar jej zainteresowań to nauka, zdrowie i lifestyle. W portalu www.senior24h.pl pełni funkcję redaktor naczelnej. Zajmuje się tematyką zdrowia i aktywizacji społecznej seniorów. Lubi rozmowy z ludźmi, co owocuje licznymi wywiadami.
Zmień czcionkę
instagram