Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy

Masa serowa:

  • 750 g sera białego półtłustego zmielonego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy na mniejszych obrotach.
  3. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy i olej.
  4. Całość miksujemy aż konsystencja będzie jednolita i wylewamy ciasto do wcześniej wyłożonej papierem blachy.

Masa serowa:

  1. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
  2. Stopniowo dodajemy zmielony ser, cały czas miksując. (jeżeli ser jest suchy i masa wyjdzie gęsta, można dolać do niej trochę mleka)
  3. Dodajemy budyń nadal miksując.
  4. Masę serową przelewamy do rękawa cukierniczego i na cieście tworzymy kratkę.
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

 

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Avatar

Martyna Tomaszewska

Zmień czcionkę
instagram