Od dawna mówi się o zbawiennym działaniu czerwonego wina na organizm, jednocześnie pozostawiając piwo w cieniu. Teraz jednak naukowcy formułują wnioski na temat pozytywnego wpływu tego rodzaju trunku na zdrowie człowieka.
W czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry” badacze oświadczają, iż mieszanka substancji zawartej w chmielu może chronić komórki mózgu przed zniszczeniami i – potencjalnie – zwolnić rozwój takich chorób, jak Alzheimer czy Parkinson.
Jianguo Fang oraz jego zespół podkreślają, że to uszkodzenia transportu tlenowego wobec komórek nerwowych przyczyniają się do zmian wywołujących obie z tych chorób. Gdyby naukowcy byli w stanie znaleźć sposób na powstrzymanie tego szkodliwego procesu, można by z powodzeniem zwolnić, tudzież zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera i Parkinsona, a także innych zaburzeń neurologicznych.
Jedna z substancji zawartych w chmielu o nazwie ksantohumol, przykuła uwagę badaczy. Zawiera w sobie bowiem liczne antyoksydanty, działające pozytywnie na serce oraz zapobiegające rozwojowi raka.
Zespół Fanga postanowił przetestować działanie ksantohumolu na komórki mózgu. W testach laboratoryjnych odkryto, iż związek ksantohumolu może chronić te komórki i potencjalnie osłabić rozwój chorób neurologicznych.