Na rynku istnieje mnóstwo rodzajów olejów. Słonecznikowy, lniany czy sezamowy? Tłoczony na zimno, a może rafinowany?  Wybór odpowiedniego oleju nie należy do najłatwiejszych. To, co należy wiedzieć już na samym początku, to fakt, że olej olejowi nierówny. Warto mieć świadomość, które oleje są wartościowe i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Co znajdziemy na półkach?

Duże grono osób uważa, że jeśli na butelce jest napisane „olej roślinny”, to na pewno jest on zdrowy i odpowiedni. Niestety te ogólno dostępne oleje w stacjonarnych sklepach, są często rafinowane, czyli wysoko przetworzone. Mimo, że teoretycznie składają się one z nienasyconych kwasów tłuszczowych – czyli tych dobrych, w które obfitować powinna nasza dieta,  pod wpływem czynników takich, jak światło oraz temperatura ulegają utlenieniu, co skutkuje powstawaniem bardzo szkodliwych rodników. Nie mniej jednak największe zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi obróbka termiczna olejów rafinowanych. Podgrzewanie powoduje szybszy proces utleniania,  zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Dlatego warto rozważyć rezygnację z ich stosowania.  Najzdrowszym i zarazem najlepszym wyborem są oleje  nierafinowane, tłoczone na zimno, z krótkim terminem przydatności do spożycia, w szklanych, ciemnych butelkach, przechowywane w lodówce. Takie oleje mają też dodatkowe walory prozdrowotne. Dobrze zaopatrzyć się w następujące oleje roślinne, idealne do stosowania na zimno:

Olej lniany

Ma działanie antynowotworowe i przeciwzapalne oraz bardzo dobry stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Przeciwdziała miażdżycy, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny, regulując przemianę materii. Duża zawartość beta-karotenu działa korzystnie na funkcjonowanie zmysłu wzroku oraz układ immunologiczny.

Olej słonecznikowy

To bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Wspomaga układ odpornościowy organizmu. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry. Co więcej, nadaje jej elastyczność i miękkość. Doskonały do sałatek, pieczywa czy skrapiania potraw,

Olej z pestek winogron

Witamina E obecna w oleju z pestek winogron wpływa pozytywnie na poziomu cholesterolu we krwi. Jest ona również jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy oraz zapobiega występowaniu chorób spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo działa korzystnie na układ nerwowy i równowagę organizmu, chroni komórki przed starzeniem oraz  poprawia wygląd skóry.

Olej konopny

Ma lekko orzechowy smak. Zawiera duże ilości witamin A, C, E, K i B oraz cynku wapnia i magnezu.  Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze, wspiera układ immunologiczny, jak również zmniejsza stany zapalne stawów.

Olej kukurydziany

Korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Regularne jego stosowanie poprawia metabolizm, usprawnia pracę jelit, pęcherzyka żółciowego i wątroby. 

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram