Specjaliści z Instytutu Informacji Naukowej o Kawie (Institute of Scientific Information about Coffee – ISIC) stwierdzili, że picie tego napoju pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. 

Naukowcy przeanalizowali dane z 30 badań dotyczących związku między kawą a chorobami metabolicznymi, w których uczestniczyło łącznie 1 135 210 osób. Okazało się, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie o 25 procent zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Według ekspertów, napój ten ma działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, a także przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu.

Badania wykazały, że w kawie obecnych jest wiele użytecznych substancji, w tym sama kofeina, a także kwas kawowy, kwasy hydroksycynamonowe, trygonelina i diterpeny, w tym kafestol i kahweol, które mają działanie przeciwzapalne.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram