Nie jest tajemnicą, że sposób odżywiania odgrywa istotną rolę w zapobieganiu cukrzycy i jej kontroli. Nowe badania naukowców z Howard Hughes Medical Institute dowodzą, że odpowiednia, niskokaloryczna dieta, powodująca spadek cukru we krwi – może zahamować rozwój cukrzycy, a nawet ją wyleczyć.

Podczas badań ustalono, że w wyniku stosowanej diety, w wątrobie zmieniły się mechanizmy przekształcania mleczanu i aminokwasów w glukozę, a także konwersja glikogenu w glukozę. Tym samym  nastąpiło zmniejszenie zawartości tłuszczu, co z kolei poprawiło odpowiedź wątroby na insulinę.

Jest to niezwykle ważne, ponieważ w przypadku, gdy organizm nie wytwarza dość insuliny albo się na nią uodparnia, poziom cukru we krwi wzrasta i dochodzi do zachorowania na cukrzycę typu 2.

Nie są to pierwsze testy dowodzące zależności między masą ciała a rozwojem cukrzycy. Poprzednie pokazały, że utrata zaledwie jednego grama tłuszczu z trzustki, wpływa na zmianę poziomu insuliny.

Naukowcy podkreślają, że stosowanie diety o drastycznie niskiej kaloryczności zawsze powinno być konsultowane z lekarzem. Jej przestrzeganie jest możliwe wyłącznie w przypadku osób zdrowych, niezagrożonych ryzykiem innych chorób (np. serca).

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Sławomira Trojanek

Redaktor naczelny portalu Tak dla zdrowia® (http://www.takdlazdrowia.pl) Z wykształcenia filolog romanista, z zamiłowania tłumacz, w wyniku prywatnych działań żona i matka. Autorka bloga o perypetiach na obczyźnie z perspektywy „Matki Polki” (http://www.blogslawki.com). Życiowo doświadczona w pracy z dziećmi (swoimi) oraz służbowo z osobami starszymi: kilka lat w roli instruktora w Klubie Seniora. Praca w redakcji jest połączeniem pasji jaką jest pisanie, z ludzką troską o innych oraz rozwijaniem swojej i innych wiedzy w zakresie zdrowego trybu życia. Tego ostatniego nie rozdziela na prywatne i zawodowe, w obu przypadkach liczą się TYLKO POZYTYWNE EMOCJE.
Zmień czcionkę
instagram