Naukowcy z University of Minnesota i Mayo Clinic (USA) odkryli, że związek o nazwie fluzetyna flawonoidowa, który znajduje się w owocach i warzywach, spowalnia starzenie się komórek i może przedłużyć życie organizmu.
Wiadomo, że starzejące się komórki, czyli podstarzałe komórki, które przestały się dzielić i uwalniać substancje prozapalne, przyczyniają się do pogorszenia otaczających tkanek i starzenia się całego organizmu. Wraz z wiekiem, układ immunologiczny, który pomaga niszczyć takie komórki, osłabia się, co prowadzi do ich akumulacji.
W trakcie badań odkryto, że fluzetyna pomogła organizmom myszy pozbyć się starzejących się komórek, co poprawiło zdrowie gryzoni i zwiększyło ich żywotność.
Nie chodzi jednak o zwiększenie maksymalnego możliwego okresu życia, ale o znaczną redukcję ryzyka chorób starczych wpływających na długowieczność – przekonują eksperci.
Wcześniej badacze z Kliniki Mayo ujawnili związek między wadliwymi komórkami a demencją.