Wiele osób chorych na cukrzycę jest dobrze poinformowanych o tym, co może i czego nie może jeść. Osoby takie wiedzą także, że wybór gotowych dań, przekąsek i napojów, może być trudnym zadaniem.

Osoby chorujące na cukrzycę muszą bardzo uważać przy zamawianiu koktajli w restauracjach, ponieważ często zawierają one zbyt dużo cukru i niewystarczającą ilość białka i tłuszczu. Jednak, z pewnymi modyfikacjami można cieszyć się koktajlami w domu lub w restauracji.

Rzeczy, które należy rozważyć

Osoby chore na cukrzycę, muszą zwracać szczególną uwagę na spożycie węglowodanów. Unikanie niskiej jakości węglowodanów, takich jak cukier lub biała mąka, oraz stosowanie błonnika pokarmowego jako przewodnika przy wyborze węglowodanów, jest dla nich najlepszą opcją dietetyczną.

Dodatkowy tłuszcz może być dobry

Niektóre tłuszcze są bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ pomagają spowolnić tempo wchłaniania cukru.

Niektóre źródła tłuszczu, które można dodać do porannego smoothie, obejmują:

  • masło orzechowe lub migdałowe
  • nasiona Chia
  • awokado
  • surowe orzechy włoskie
  • olej kokosowy

Dodaj białko

Podobnie jak tłuszcz, białko oferuje wiele korzyści zdrowotnych, które są szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Na przykład, wysoka zawartość białka spowalnia wchłanianie pokarmu, co zmniejsza prędkość, z jaką cukier dostaje się do krwiobiegu.

Niektóre białka zawarte w smoothie to:

  • zwykły jogurt grecki
  • nasiona konopi i inne nasiona
  • migdały
  • białko serwatkowe
  • mleko

Spraw, aby smoothie było bogate w błonnik

Rozpuszczalny błonnik występujący w niektórych węglowodanach, jest idealny dla osób z cukrzycą. W przeciwieństwie do cukru i węglowodanów prostych, które powodują niebezpieczne skoki cukru we krwi, błonnik jest znacznie bardziej podobny do białka i tłuszczu. Powolne trawienie oznacza, że ​​włókno, wraz z cukrem z węglowodanów, przedostaje się do krwiobiegu w pewnym okresie czasu, a nie w szybkich seriach.

Pokarmy bogate w błonnik, które mogą dobrze smakować w smoothie, obejmują:

  • większość owoców, w tym maliny, pomarańcze, nektarynki, brzoskwinie i jagody
  • warzywa, w tym liściaste warzywa, takie jak szpinak i jarmuż
  • orzechy
  • nasiona Chia

Unikaj dodawania cukru

Większość osób chorych na cukrzycę wie, że należy unikać dodawania do diety dodatkowej ilości cukru. Wiele produktów spożywczych ma już cukier, a wiele innych ma ukryte cukry. Na przykład, owoce w puszkach są konserwowane w syropach napełnionych cukrem, a miód i syrop klonowy, w zasadzie również są cukrem. Niektóre alternatywy dla mleka, takie jak mleko migdałowe lub sojowe, mogą również zawierać dodatek cukru. Przy sporządzaniu smoothie ważne zatem jest, aby nie dodawać cukru.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram