Przyprawy, ozdobna filiżanka i kawa parzona w tradycyjny sposób, to sprawdzony sposób na chwilę relaksu, która przywróci nam siły i rozgrzeje w chłodne dni.

Po turecku, czyli na słodko

Wbrew obiegowej opinii „kawa po turecku” wcale nie oznacza kawy zalanej wrzątkiem. Taki sposób przygotowania jest wręcz szkodliwy – pozbawia ziarna części aromatu. Aby uzyskać prawdziwy turecki napój potrzebujemy odpowiedni tygielek z długą rączką lub niewielki rondelek, do którego zmieści się szklanka wody.

– Do wody wsypujemy 3 łyżeczki zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy trzykrotnie zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. Dla podkreślenia smaku możemy dodać jeszcze odrobinę kardamonu – dodaje Leszek Szczasny, podróżnik, autor książki „Świat na wyciągnięcie ręki”.

Kawa na piątkę

Koncepcja Pięciu Żywiołów, z których każdy ma przypisany inny smak, wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Kawa przygotowana według Pięciu Przemian jest zdrowym i rozgrzewającym napojem.

W skład gotowanej, silnie rozgrzewającej kawy wchodzą produkty w trzech smakach – tłumaczy Anna Czelej, autorka książki „Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian” – Gorzki – to gotowana w emaliowanym tygielku kawa i woda. Słodki – to dodana po zagotowaniu się kawy łyżeczka miodu i szczypta cynamonu, a ostry – to odrobina imbiru i goździków. Połączenie cynamonu i imbiru pobudza ruch żywiołów w organizmie, a przez to ma właściwości silnie rozgrzewające i przeciwdziała przeziębieniom. By wszystkie elementy połączyły się w aromatyczny napój, kawę wraz z przyprawami gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

Aromat bez granic

Na końcowy smak i zapach kawy ma wpływ także to, w czym napój jest podany. Największy efekt uzyskamy podając kawę w prawdziwej porcelanie, która nie zmienia smaku gorących napojów. Kształt naczynia również ma znaczenie: powinien być krągły, a jego powinny rozchylać się ku górze, aby aromat mógł się stopniowo uwalniać.

Wool by hugh howey when hugh howey published his e-book wool, a thousand copies his link sold in a month
Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Sławomira Trojanek

Redaktor naczelny portalu Tak dla zdrowia® (http://www.takdlazdrowia.pl) Z wykształcenia filolog romanista, z zamiłowania tłumacz, w wyniku prywatnych działań żona i matka. Autorka bloga o perypetiach na obczyźnie z perspektywy „Matki Polki” (http://www.blogslawki.com). Życiowo doświadczona w pracy z dziećmi (swoimi) oraz służbowo z osobami starszymi: kilka lat w roli instruktora w Klubie Seniora. Praca w redakcji jest połączeniem pasji jaką jest pisanie, z ludzką troską o innych oraz rozwijaniem swojej i innych wiedzy w zakresie zdrowego trybu życia. Tego ostatniego nie rozdziela na prywatne i zawodowe, w obu przypadkach liczą się TYLKO POZYTYWNE EMOCJE.
Zmień czcionkę
instagram