Kokosowo – truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem:

Składniki (3-6 porcji)

  • mleko kokosowe- 400 ml
  • woda- 200 ml
  • truskawki- 200 g
  • tapioka- 60 g
  • cukier- 1 łyżeczka
  • sok z cytryny- 1 łyżka
  • czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą – 1 słoik

Wykonanie:

Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej), aż ziarna staną się przeźroczyste, a następnie ostudzić. W międzyczasie truskawki pokroić na małe kawałki. Na dno pucharka wylewać kolejno warstwy czekodżemu, tapioki, truskawek, tapioki. Na wierzch dodać dwie łyżeczki czekodżemu.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram