Prawdziwą furorę robią ostatnio kanapki, które łączą klasyczne produkty z konserwami, takimi jak sardynki, śledź, pstrąg czy wędzony łosoś – wszystkie z nich są bogate w białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3, a do tego są bardzo smaczne. 

Zainspirujcie się niezwykłą śródziemnomorską kombinacją sardynek i szpinaku.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mały ząbek czosnku, zmielony
  • garść szpinaku
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • mała, upieczona pełnoziarnista bułka
  •  musztarda Dijon (opcjonalnie)
  • 2 puszkowane sardynki, najlepiej lekko wędzone w oliwie z oliwek
  • 1 mały pomidor, w plasterkach
  •  sok z cytryny
  •  około 1 łyżeczki majonezu

PRZYGOTOWANIE

  1. Podgrzej oliwę na średniej patelni, na średnim ogniu i dodaj czosnek. Podsmaż, mieszając, aż do wydobycia przyjemnego aromatu. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Odcedź i wyciśnij nadmiar wody.
  2. Upiecz bułkę lub tost, posmaruj jedną z połówek odrobiną musztardy, połóż szpinak a następnie sardynki i skrop odrobiną soku z cytryny. Jeśli masz ładnego, dojrzałego pomidora, pokrój go w plastry i połóż na sardynkach. Rozprowadź na górnej połowie bułki odrobinę majonezu i zamknij kanapkę.

Smacznego!

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram