Wystarczy spożywać jedno jajko dziennie, aby wzmocnić naczynia krwionośne w mózgu i zapobiec rozwojowi udaru. Do takich wniosków doszli naukowcy z Instytutu EpidStat.

Według badaczy, spożywanie jaj w niewielkich ilościach, jest korzystne dla naszego organizmu. Mogą być one gotowane, smażone, albo dodawane do innych dań. Lekarze sugerują jednak, żeby nie zjadać ich na surowo.

Jeśli jesz jedno jajko dziennie, twoje ryzyko udaru zmniejsza się o 12%. Białka jaj mają korzystny wpływ na nasze ciśnienie krwi – twierdzą eksperci.

Dominique Alexander, główny autor badania, udowodnił pozytywny wpływ regularnej konsumpcji jaj. Nawyk ten znacząco wpływa na zminimalizowanie ryzyka choroby niedokrwiennej serca i innych chorób układu krążenia.

Badaniem objęto około 300 tysięcy osób, które naukowcy obserwowali przez ponad 30 lat. Okazało się, że jedzenie przynajmniej jednego jaja dziennie, znacząco wzmacniało organizm i zwiększało jego ogólną żywotność.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram