Naukowcy z University of Surrey w Anglii stwierdzili, że umiarkowany głód zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych lepiej niż niskokaloryczna żywność. Wyniki najnowszych badań zostały opublikowane w czasopiśmie „British Journal of Nutrition”.

Badaniem objęto osoby z nadwagą, które miały stracić pięć procent swojej wagi. Jedna grupa ochotników była karmiona w zwykły sposób tylko przez pięć dni w tygodniu, podczas gdy druga zmniejszała spożycie kalorii o 600 kilokalorii (kcal) dziennie. W trakcie eksperymentu wyeliminowano około 20 procent uczestników, którzy nie mogli przestrzegać diety lub nie zmniejszyli pożądanej wagi, zaś 27 osób z powodzeniem ukończyło program.

Okazało się, że dieta 5:2, w której osoba przez dwa dni w tygodniu ogranicza spożycie kalorii do 500-600 kalorii, przyczynia się do szybkiego wchłaniania tłuszczu. Ludzie z tej grupy zdołali osiągnąć pożądany wynik w ciągu 59 dni, a codzienna dieta wymagała 73 dni. Jednocześnie, umiarkowany post z przerwami przyczynił się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi o dziewięć procent u osób z pierwszej grupy i o dwa procent w grupie drugiej.

Kliknij na wybraną ikonę poniżej aby udostępnić ten artykuł.

Redaktor Senior24h.pl Redaktor Senior24h.pl

Zmień czcionkę
instagram