Międzynarodowy zespół lekarzy określił optymalną, dzienną porcję warzyw, owoców i roślin strączkowych, które spożywane regularnie, zmniejszają ryzyko udaru, choroby serca i przedwczesnej śmierci. Wyniki badań opublikowano w prestiżowym czasopiśmie medycznym „The Lancet”.
Eksperci uważają, że chcąc zachować zdrowie, należy spożywać około 375 gramów warzyw, owoców i roślin strączkowych dziennie. Ilość tę, jak zauważają naukowcy, można podzielić na trzy części, każda po 125 gramów.
Szacunki autorów opierają się na analizie danych uzyskanych od ponad 135 tysięcy osób z 18 krajów świata. Materiały badawcze były gromadzone przez dziesięć lat, od 2003 roku. Wiek uczestników wynosił 35-70 lat, każdy z nich był monitorowany co najmniej raz na trzy lata.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw, owoców i roślin strączkowych dziennie.